Polèmica entre Més Algemesí, EU i el PSPV pels bous al carrer de Sant Onofre

0
464

BOUS al carrer 1

El grup municipal socialista de l’Ajuntament d’Algemesí sempre ha treballat, colze a colze amb la ciutadania, per implementar millores en les nostres festes i fer-ho de manera ordenada, tranquil·la i sempre fent ús d’un tarannà dialogant i conciliador on altres demanden prohibicions i imposicions.

Algemesí 03-06-2016. L’alcaldessa de la ciutat, Marta Trenzano, ha manifestat “la meua ferma voluntat de seguir treballant d’aquesta manera. Avantposant sempre l’acord a la prohibició i el diàleg a l’autoritat. Hem compromet amb els ciutadans d’Algemesí a deixar una ciutat més saludable a la que m’he trobat des de tots els punts de vista a la fi del meu manament però, insistisc, cap ciutadà se sentirà rebujat per la meua forma d’actuar. Vull canviar Algemesí amb la gent i no en contra seua”.

Els socialistes d’Algemesí són partidaris de l’eliminació del bou embolat en l’agenda d’actes dels bous al carrer. Però també són conscients de que aquesta celebració està emparada per la legislació vigent i que, per tant, és millor aconseguir la seua supressió des del pacte i l’acord amb els organitzadors i no des de la prohibició i la confrontació.

Trenzano, ha declarat que, “malauradament el bou embolat és un espectable legal al territori valencià. Així mateix, Compromís, que és el partit que qüestiona l’actuació de l’alcaldia en aquest assumpte, porta un any governant a la Generalitat Valenciana. Això vol dir que perfectament hagueren pogut impulsar canvis en la legislació per prohibir aquest tipus de festejos. Sembla ser que qui ha sigut eterna oposició, de vegades oblida que està governant i que pot impulsar les modificacions que estime oportunes en les lleis. Però, una vegada més, ens demostren que la seua acció política es basa en destruir i no en construir. Sempre és més fàcil atacar al govern local abans que demanar al teu govern autonòmic que et faça cas”.

Un exemple que ve de lluny

Pel que fa les becarrades cadafaleres ja la legislatura passada alguns grups de l’oposició demanaren la prohibició total d’aquests festejos i el PSPV va aportar la proposta de substituir-les per una “capea” que permetera als aficionats la possibilitat de torejar i que eliminara el maltractament innecessari a l’animal amb la supressió de les banderilles i l’estocada. Finalment, la Comissió Taurina va decidir en votació donar validesa al posicionament socialista.

També s’ha pogut resoldre un altre gran conflicte de la Setmana de Bous. Des de fa temps, el veïnat de la zona del Parc Salvador Castell, venia interposant queixes a l’Ajuntament pel soroll i la música de les casetes. Després de mesos de diàleg amb l’Associació de Veïns del Parc i amb la pròpia Comissió Taurina, s’ha arribat a un acord a tres bandes que possibilitarà la conciliació del descans dels uns amb les ganes de festa dels altres. Aquest acord consisteix a eliminar la música nocturna de dilluns a dimecres de la Setmana Taurina, salvant, d’aquesta forma, la tradició de celebrar aquesta festa al Parc de Salvador Castell.

De nou des del diàleg i des del consens, s’ha aconseguit democratitzar una organització, la Junta Local Fallera d’Algemesí, amb l’elecció per sufragi del seu president. Cal recordar que, fins la data, esta institució havia estat dirigida pel regidor de torn.

Pel que fa a la celebració dels Bous al Carrer, el Grup Socialista és partidari de continuar amb la mateixa línia de diàleg amb els representants de la Penya Sant Onofre qui s’encarrega de l’organització d’aquests festejos per tal que es replantegen aquesta celebració. Aquest és el compromís que adquirim amb la nostra ciutadania.

L’ALCALDESSA FINANCIA EL «BOU EMBOLAT» EN CONTRA DEL QUE DIU EL CVC

 MENTRE ALTRES ALCALDES PROGRESSISTES CONSULTEN A LA CIUTADANIA AQUESTS FESTEJOS LA NOSTRA FA EL MATEIX QUE EL PP: PAGAR-LOS

Per als regidors de M+S ALGEMESÍ i per al regidor d’EU Asensio García resulta totalment incomprensible i injustificable la decisió que ha pres la regidora de Festes i alcaldessa d’Algemesí Marta Trenzano en relació a la festa de «Bous al carrer» que va a celebrar-se aquest cap de setmana.  Aquesta és una festa sense tradició ni arrelament a la nostra població, organitzada per una penya taurina conformada al marge de la Setmana de Bous.

Des de principis de la legislatura passada aquesta penya ha  organitzat per a la fira uns «Bous al carrer» en una plaça portàtil que se situa als afores de la població. Per a assistir a aquests espectacles cal pagar l’entrada corresponent.. En primer lloc pensem que cal desvincular, per a un sa debat, aquesta celebració de la Setmana Taurina, que sí que compta amb una centenària tradició. En aquest cas, però, estem parlant d’uns nous festejos taurins que sempre han comptat amb un important i significatiu finançament municipal des dels seus inicis. Començaren a celebrar-se en 2011 i aquesta serà la sisena edició, raó per la qual és evident que no poden ser considerats festejos tradicionals. Per això resulta paradoxal que mentre altres ajuntaments progressistes com Xàtiva, Sueca, Tavernes de la Valldigna, Paterna, Aldaia Xirivella… convoquen referèndums per preguntar els veïns si volen aquest tipus de festes o no, l’alcaldessa d’Algemesí, regidora tant de Festes com de Transparència, haja decidit actuar de manera opaca i no preguntar  ni als veïns ni consultar a la resta de forces que li donen suport. ¡No oblidem que als pobles abans esmentats no sols s’ha preguntat als veïns, sinó que en tots ells la ciutadania ha dit que no a aquest tipus de festejos.

No obstant això, la nostra alcaldessa ha decidit actuar a l’estil PP i subvencionar aquestes festes. Amb l’agreujant que enguany fins i tot s’inclou la modalitat de bou embolat, la més agressiva amb l’animal i que els darrers anys no s’havia inclós. No oblidem que existeix un informe de 2009 del Consell de Cultura Valencià que aconsella que «sols es permeta la realització de bous al carrer en aquelles poblacions que puguen demostrar fefaentment la seua realització tradicional», la qual cosa no és el cas d’Algemesí, i que se substituisca «la modalitat de bou embolat per altres formes de bous al carrer més imaginatives que no impliquen un patiment innecessari de l’animal». Totes dues recomanacions, que són perfectament conegudes per la nostra alcaldessa, són passades per alt per aquesta. És molt lliure de participar en aquests festejos, tal i com va fer l’any passat, però la seua afició pels bous al carrer o el bou embolat no pot traduir-se en continuar subvencionant aquesta festa privada. En 2014 el PP subvencionà l’assegurança, l’ambulància, la neteja, la megafonia i altres aspectes, gastant-se 3.300€ dels diners públics. En 2015 la despesa ascendí a 3.500€.

En 2016 ja hem pagat, de bestreta, els 1.330€ de l’assegurança per ordre de la senyora alcaldessa. No sabem si també es pagarà l’ambulància i l’equip mèdic (entre 1.300 i 1.500€), però en les properes setmanes sabrem quines coses més assumeix el contribuent per tal de dur endavant una festa privada en terrenys públics. Una cosa és autoritzar els festejos, cosa que almenys es tindria que preguntar a la ciutadania com fan altres pobles, i un altra cosa és finançar-los.

La decisió que ha pres l’alcaldessa incompleix la recomanació del Consell Valencià de Cultura, està totalment injustificada i va en contra del tarannà progressista que ha d’imperar en aquest ajuntament. No cal dir que no esperàvem d’ella que actuara igual que el PP. 

És per això que aquests regidors li demanem a l’alcaldessa que no pague cap despesa més relativa als festejos dels «Bous al carrer», que es mire la possibilitat de revertir la que ja s’ha realitzat i que d’ara endavant vetlle per a que en Algemesí es complisquen les recomanacions de 2009 del Consell Valencià de Cultura relatives als festejos populars de «Bous al carrer».

Algemesí a 3 de juny de 2016

Josep Bermúdez                                                       Asensio García,

portaveu M+S ALGEMESÍ                                         regidor d’Esquerra Unida

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here