Reiniciem Cultural organitza diverses activitats este camp de setmana a Carcaixent

0
386

Carcaixent Ruta CalcinersReiniciem Cultural organitza divendres 3 de Juny, la presentació de la novel·la Al-Azraq el blau; i diumenge 5, “la ruta dels calciners”.

Hui divendres a partir de les 19,00h, a la biblioteca municipal es farà la presentació de la novel·la de Just I. Sellés: Al-Azraq, el blau. Crònica de la conquesta de la Muntanya. En aquesta novel·la s´ens contarà com a meitat del segle XIII, les valls més septentrional de la muntanya alicantina eren un vesper, una illa d´Islam rodejada per un embravit mar de Cristianisme. Els feudals anhelaven sotmetre-la, però la Muntanya era un castell de roca, alt i fort, i resistia. Foren anys de pactes breus, de fortaleses preses i lliurades per la força, de treves, emboscades i escaramusses entre les tropes de Jaume I i els partidaris del visir Al-Azraq, el Blau. Amb la presentació d´aquesta novel·la des de Reiniciem Cultural “pretenem continuar amb la realització d´activitats culturals i amb aquesta concretament, pretenem donar un altre punt de vista a la conquesta realitzada per Jaume I”.

També, durant el proper cap de setmana, Reiniciem Cultural, realitzarà la eixida cultural que està englobada en els actes del centenari del títol de Carcaixent com a ciutat; “La ruta dels calciners”, que va ser aplaçada en el mes de maig degut al mal oratge.

El punt de trobada on comença l’excursió està fixat a les 8:30h del matí en l’associació de veïns del barri de les Barraques. Des d’allí visitarem una casa en aquest barri, pintada tota de calç i on se situa un xicotet museu particular amb fotografies i eines que utilitzaven els calciners per a extraure la calç dels diferents forns que hi havia en la localitat.

Tot seguit, es pujarà en cotxes particulars al Paratge Natural Hort de Soriano-Font de la Parra. Allí, on encara existeix un forn de calç, ens explicaran com era el procés d’extracció de calç en aquests forns. A continuació, començarà la ruta de senderisme d’unes tres hores de durada. Durant la mateixa es podran visualitzar diferents forns de calç. En acabar el senderisme, per a aquells que ho desitgen, l’associació ha organitzat una paella en l’Hort de Soriano. Per a quedar-se a dinar caldrà reservar en el telèfon 620657029 abans del dissabte 7 a les 17:00h.

L’associació Reiniciem Cultural ha decidit organitzar de nou aquesta activitat per a continuar donant a conèixer facetes importants del patrimoni cultural de la localitat, que molta gent desconeix i que són part de la nostra història. “Molta gent ha passat en diverses ocasions pel costat de diferents forns de calç i no sabien el que són ni per al que s’utilitzaven. Per tant, el que pretenem amb esta activitat és que la gent conega les tradicions i les diferents activitats econòmiques que es realitzaven antigament, entre les quals estava l’extracció de calç”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here