Cullera rescata en el Brosquil un cep romà de 2.000 anys d’antiguitat i 300 kg de pes

0
444
El cep romà en el port de Cullera
El cep romà en el port de Cullera
L'equip de rescat amb la peça arqueològica
L’equip de rescat amb la peça arqueològica

El pes de la peça arqueològica amb 2000 anys d’antiguitat impedix carregar-la en l’embarcació i obliga a arrossegar-la fins al port fluvial

Operació d’envergadura la que s’ha dut a terme hui en la badia de Cullera per a rescatar el cep romà amb 2000 anys d’antiguitat que el passat mes d’agost el pesca-sub Jorge Murcia, veí de Benifaió, va trobar enfront de la platja del Brosquil. Després de més de cinc hores de treballs, la peça arqueològica ha pogut ser rescatada i portada fins al port fluvial de la localitat amb èxit.

El procés d’extracció ha mobilitzat a diverses embarcacions i un nodrit grup de bussos experts així com a un equip d’arqueòlegs. Entre els components de l’expedició es trobaven els membres del Centre de Busseig Delfín de Cullera i el seu president José Puig; el Club de Busseig Delfín de la localitat amb el seu president Óscar Pellicer al capdavant; un patruller de la Guàrdia Civil; la directora del Centre d’Arqueologia Subaqüàtica de la Comunitat Valenciana, Asun Fernández i el director del Museu Municipal d’Història i Arqueologia de Cullera, Enrique Gandía.

Les tasques s’han allargat més del previst a causa del pes del cep, estimat en més de 300 quilograms. Açò ha impedit carregar-ho en la Zodiac preparada per a tal efecte, la qual cosa ha obligat al patruller de Grup d’Especialistes en Activitats Subaqüàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) a arrossegar-lo acuradament fins a port, operació no exempta de complicacions que s’ha perllongat durant prop de tres hores. Afortunadament, les condicions del mar han sigut benèvoles i no han suposat una dificultat afegida.

El cep romà, fondejat a 27 metres de profunditat a 10 milles de la costa, suposa «un valor afegit per a Cullera» per la importància històrica d’esta resta arqueològica, ha ressaltat Gandía. «El seu valor històric és incalculable», ha sentenciat.

Les primeres inspeccions han aportat dades interessants sobre el cep, de dos metres de longitud. Es creu que va poder ser part d’un vaixell romà de l’època imperial de 50 metres d’eslora. «Creiem que va pertànyer a una galera romana de transport molt gran», ha precisat l’arqueòleg municipal de Cullera. El navili podria haver fondejat en el Portum Sucrone, en la Cullera romana, allà pel segle I o II després de Crist, època en la qual esta zona va registrar una important activitat portuària.

Recuperació

Una vegada treta a superfície, ara s’inicia un important procés de recuperació de la peça. Enrique Gandia ha detallat que el primer pas és adaptar la peça a les seues noves condicions. Per a açò, haurà de passar un mínim de tres mesos en una banyera d’aigua salada, ja que en extraure-la del mar s’inicia un procés de degradació que cal minimitzar.

Posteriorment, se li aplicarà un tractament per a restaurar-la i, finalment, s’exposarà en el Museu Municipal d’Història i Arqueologia situat en el Castell de Cullera.

Amb este, el cep del Brosquil serà el quart trobat en la badia de Cullera, la qual cosa segons el parer de Gandía representa «un senyal» sobre el potencial arqueològic que este enclavament marí posseïx.

Per la seua banda, l’edil de Patrimoni de Cullera, Amparo Jover, ha destacat que l’operació ha sigut confinançada pel consistori i ha mostrat el seu «orgull» perquè el municipi amplie el seu ric patrimoni històric amb esta nova aportació.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here