La Mancomunitat patrocina «El valencià ès fàcil» de Leo Giménez

0
527

Leo El valencià és fàcilL’Editorial Reclam presenta El valencià és fàcil, dins dels actes del XX Aniversari de la Mancomunitat de la Ribera Alta

El pròxim dia 23 de maig es presentarà el llibre El valencià és fàcil, de Leo Giménez, editat per Reclam, amb el patrocini de la Mancomunitat de la Ribera Alta i la col·laboració de l’Ajuntament d’Alzira. Es tracta del recull d’articles sobre qüestions de llengua, publicats en la pàgina “Panorama” de Levante-EMV, setmanalment, per l’autor, des de març de 2011 fins a novembre de 2015.

Els articles continguts en este llibre són independents els uns dels altres, però el conjunt, en un to sovint humorístic i sorneguer, gira a l’entorn de cinc idees motivadores: aclariments i dubtes lingüístics; reivindicació i divulgació de paraules, expressions i formes genuïnes valencianes dins del conjunt general de la llengua; alertar contra les interferències i calcs innecessaris, procedents principalment del castellà; difusió de les novetats  normatives de l’AVL i altres aportacions; un altre eix motivador dels articles continguts en este recull és l’anàlisi i crítica a aspectes de la normativa que l’autor, seguint prestigiosos lingüistes, considera artificiosos i amb dificultats innecessàries.

L’autor sosté que el context sociolingüístic margina i minoritza el valencià, però també que, en qualsevol cas, fa falta una reforma que faça el valencià-català normatiu tan fàcil, tan assimilable i tan practicable com ho és la llengua natural, o almenys que la distància entre parla i norma no siga tan enorme com ho ha sigut (i ho és).

El valencià és fàcil, compta amb un preàmbul del president de la Mancomunitat de la Ribera Alta i un llarg pròleg del professor de la Universitat de València i membre electe de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. L’autor, Leo Giménez, és tècnic lingüístic de l’Ajuntament d’Alzira des de 1989. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, principalment en el Levante-EMV, des de fa quasi tres dècades.

En 2011 començà a firmar les columnetes setmanals en la secció “Panorama” d’este diari, el recull de les quals conformen El valencià és fàcil. Ha realitzat diversos treballs sobre la temàtica de la llengua per a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i per a la Conselleria de Cultura. També des del 2007 col·labora setmanalment amb Alzira Ràdio en el programa “Parlar per parlar”, de divulgació del valencià i la seua normativa. Va ser alcalde d’Antella (1995-2003).

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here