El banc de terres d’Alzicoop sols reunix 147 de les 7.000 fanecades de la cooperativa

0
536
Ximo Colom en un camp de cítrics
Ximo Colom en un camp de cítrics
Els caquis li estan guanyant el terreny als cítrics
Els caquis ocupen ja el 22% de les terres d’Alzicoop
Les parcel.les abandonades d'Alzicoop sumen 325 fanecades
Les parcel.les abandonades d’Alzicoop sumen 325 fanecades

La proliferació de parcel.les cultivades de cítrics abandonades arran la crisi econòmica va provocar que els dirigents d’Alzicoop, la Cooperativa Hortofrutícola d’Alzira, decidira crear un banc de terres que sols conta amb 147 fanecades.

La cooperativa suma ara un total de 325 fanecades abandonades aproximadament el 5% de les 7.000 fanecades del terme d’Alzira que controla Alzicoop. Els cítrics amb 5.368 fanecades encara superen amplament els caquis amb 1.572 (22%), mentre la cooperativa conta només amb 60 fanecades cultivades de magranes.

Regrés al camp

Sembla que no és una suma excesiva arran la problemàtica del sector, però la mateixa crisi que va propiciar, al principi, l’abandonament de camps ha fet que «molta gent torne a treballar al camp per transformar les parcel.les de cítrics en caquis», segons explica a Riberaexpress el responsable del Departament de Qualitat de la cooperativa Ximo Colom. Una fruita la del caqui que, per ara, té millor preu i eixida als mercats que els cítrics.

Alzicoop intermediari

El banc de terres sols ha reunit, fins ara, un total de 147 fanecades aportades per 7 socis que cultiven un total d’11 agricultors que les han arrendat. Hi han 24 persones interesades en aconseguir alguna parcel.la més, però esta fòrmula no acaba de convèncer alguns dels titulars, generalment persones majors. «Hi han cinc socis que s’ho estan pensant» segons Colom en cedir les seues fanecades al banc de terres, una situació en la que la cooperativa «fa d’intermediari» i al mateix temps de «vigilant» perquè les dos parts cumplisquen les condicions del lloguer.

L’aigua i la contribució

En les cessions de terres realitzades prima que l’arrendatari, no cobre cap compensació econòmica però a canvi quede lliure de qualsevol cost, donat que l’arrendador es compromet a pagar la contribució i els rebuts de l’aigua. Pel que fa al anys de lloguer es dividixen pràcticament en dos tipus; els camps cultivats en producció s’arrenden al voltant dels 5 anys, mentre els que s’han de plantar de nou, en haver sigut arrancats els arbres, el lloguer és de 12 anys. El principal obstacle a l’hora de cedir la terra es troba en esta última fórmula, «els propietaris no acaben d’entrar en ser el termini molt llarg», però un periode més curt no compensa als arrendats.

Les parcel.les que s’arrenden solen estar a l’Horta on el cost de l’aigua es prou inferior al de les partides que reguen amb aigua de pou, així hi han tres camps ofertats al banc de terres en La Barraca d’Aigües Vives i el Pla de Corbera en considerar els interesats en arrendar-les que «l’aigua és cara i no compensa».

325 fanecades abandonades

Alzicoop conta encara amb unes 325 fanecades abandonades que per diverses causes no acaben de ser interesants per als nous agricultors que tornen al camp en haver perdut el seu lloc de treball en altres sectors com la construcció que foren, fa uns anys, molt més rendibles.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here