«La Rendició de Breda» arriba a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent

1
935

Rendició de Breda 1Rendicio de BredaAlumnes de batxillerat de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent recreen el quadre de “La Rendició de Breda” davant de l’alumnat d’infantil del CEIP Víctor Oroval.

 

Un curs més, l’institut reprén, per sisena vegada, el projecte interdisciplinar “L’Art en Primera persona”. L’obra elegida enguany ha estat “La Rendició de Breda” de Velázquez. En el treball han participat alumnes de batxillerat de les àrees d’educació Plàstica, Història, Valencià i Història de l’Art.

El primer pas va consistir en una anàlisi minuciosa de la pintura, per tal de identificar els elements més rellevants (personatges, escenari, vestuari, atrezzo…) i organitzar les tasques preparatòries per la posada en escena.

En classes d’art han estat estudiant el context històric-artístic del famós quadre; l’obra va ser pintada per a formar part del Salon de Reinos del Retiro de Madrid. Formava part d’un conjunt de pintures que mostraven victòries dels exèrcits de Felip IV. Avui en dia es troba al Museu del Prado i és conegut com el “Quadre de les llances”. Hi destaquen la quantitat de personatges i  el realisme aconseguit per l’autor.

Dos alumnes han donat vida als personatges principals, Justino de Nassau i Ambrosio Spinola, els generals que lluitaren en la batalla. La resta s’han caracteritzat com a soldats, espanyols i holandesos. Per a recrear els cavalls i el paisatge han comptat amb la implicació del departament de Plàstica.

Per tal de mostrar una imatge el més semblant possible a l’obra, han fet la sessió fotográfica en la zona ajardinada de l’institut. La posada en escena sempre és un motiu de gaudi perquè hi participen alumnes i professors de diverses àrees, que esdevenen personatges històrics.

Enguany han tingut com a testimonis de la sessió, alumnes d’infantil del CEIP Víctor Oroval, els quals havien visitat l’exposició “L’Art en primera persona”, ubicada en els corredors del centre i que mostra més de seixanta recreacions artístiques realitzades en els últims sis anys.

Els xiquets s’han mostrat molt receptius i no han dubtat ni un moment en incorporar-se al quadre, aportant una versió imaginativa i desenfadada. Les seues professores també han cedit a la temptació de ser immortalitzades. Molt probablement el proper curs, planificarem la recreació conjunta d’una obra.

El professorat i l’alumnat implicat valoren molt positivament la realització d’aquesta activitat educativa, que contribueix a divulgar les obres més significatives de la història de l’art als estudiants, i també a  la resta de membres de la comunitat educativa.

 

Professorat responsable: Pasqual Pastor,  Alfred Aranda, Fernando Rodríguez

1 Comentario

  1. molt bonic tot i genial per a carcaixent,pero senyores i senyors no se si saben que tant que se les donen de cultura, desde el dijous la banda juvenil de aci el nostre poble a estat particip al #Emusik2016 ,es un festival que es fa a nivell Europeu en el qual participen 10.000musics de tota Europa, el qual enguany a sigut a Donosti-San Sebastia, i hem sigut l’unica banda de tota la comunitat Valenciana en participar… pero tal vegada no som suficient per a aquest poble

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here