Menció d’Honor en Experimenta per a un treball de l’IES Tulell d’Alzira

0
253

Menció d’Honor en Experimenta per al treball Institut Tulell menció honorConstruint un futur solar” de l’Institut Públic 4 (Tulell) d’Alzira

Experimenta és el concurs que convoca anualment la Facultat de Físiques de la Universitat de València per a mostrar treballs experimentals realitzats a l’ensenyament mitjà, en el qual ja han participat i obtingut premis altres anys els alumnes d’aquest Institut Públic. I ara, en la modalitat de Batxillerat, el grup format pels alumnes Ester Piera, Bernat Pérez, Adrià Blasco, Juan Llopis i Eric Rivero, orientats pel seu professor Pedro Domínguez, han aconseguit la Menció d’Honor (segon premi) en la modalitat de Batxillerat pel treball “Construint un futur solar”.

El treball presentat a Experimenta tenia quatre apartats:

A) Construcció d’un calorímetre solar amb materials reciclats, bàsicament una caixa de cartró pintada de blanc reflectant, amb una finestreta mesurada perquè entre la llum i una botella prismàtica de plàstic transparent, pintada de negre per la cara de dins, per absorbir tota la llum que li entra.

B) Mesura al calorímetre, amb un termòmetre digital i un cronòmetre, de la pujada de temperatura de l’aigua introduïda a la botella quan s’encara directament al Sol. Amb esta sèrie de dades es pot calcular bé la intensitat solar màxima i l’energia solar diària mitjana que rebem. Es repetix amb tres calorímetres diferents per millorar la qualitat de la mesura.

C) Enquesta sobre consum elèctric domèstic per a calcular la mitjana per persona i dia.

D) Finalment, amb les dues dades, es calculen els metres quadrats de superfície oberta al Sol necessària per autoabastir d’electricitat a cada persona.

I el resultat final indica que és necessiten uns 5 metres quadrats de plaques fotovoltaiques per persona per autoabastir-se d’electricitat solar, una superfície que sobra en les cases i hi ha suficient als edificis de fins a sis plantes. Per completar caldria afegir altres 2 metres quadrats per instal·lar el mòdul termosolar que abastix d’aigua calfada amb energia solar a 1 o 2 persones durant pràcticament tot l’any.

En definitiva, l’experiència d’Experimenta fou molt enriquidora i motivadora per als alumnes ja que els va ficar en contacte directe amb el món universitari valencià més dinàmic, i els va agradar molt que els visitants s’acostaren a preguntar-los i que els felicitaren després pel treball, que pot fer-se en qualsevol altre institut sense més despesa que la compra d’un simple termòmetre digital (20 €). En acabar, per arrodonir la feina, el jurat també els va reconèixer l’esforç i l’encert amb la Menció d’Honor. 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here