L’Alquerieta gaudix d’un nou espai social davant la rehabilitació del Llavador Municipal

0
799
Estes dones foren en el seu dia usuaries del Llavador
Estes dones foren en el seu dia usuaries del Llavador

Algunes dones de l’Alquerieta han recordat hui antics temps quan el llavador municipal construït en este barri l’any 1936 era un lloc de treball, però també de tertúlia i de comunicació. L’arquitecte autor de la rehabilitació deia que els llavadors foren «les primeres xarxes existents» avant l’ausència d’altres mitjans per poder comunicar-se.

El Llavador Municipal, únic que queda dels quatre que tingué Alzira, és un edifici construït durant la República segons el projecte original visat per l’arquitecte Joan Guardiola, que data de 1936. L’edificació és una nau rectangular de 13 x 23,90 metres amb un únic espai diàfan on es situaven dos basses longitudinals per a llavar i una bancada central.
Actualment l’edific es Bé de Relevància Local. La façana principal conserva l’escut de la ciutat amb la corona republicana, estant este escut catalogat com a Bé d’Interés Cultural.
Exteriorment les façanes laterals i la principal tenen buits formats amb rejola macissa i dintells formant arcs de mig punt.
En la façana lateral sud existixen restes d’un àntic jardí-hort, com un espai exterior annex a l’edifici.
El Llavador passa a formar part de l’inventari d’edificis patrimonials de l’Ajuntament d’Alzira, i respecte al seu ús serà determinat pels tècnics del MUMA, que junt a la regidora de Patrimoni estudiaran les possibilitats per a este nou espai.
El president de l’Associació de Veïns de l’Alquerieta Ricardo Cuenca considera que el nou espai que gaudirà este barri podrà ser utilitzat per «fer exposicions i tallers», entre d’altres activitats.

L’alcalde Diego Gómez s’ha mostrat satisfet perquè «Alzira i l’Alquerieta recuperen un espai social i el regidor de Gestió Urbanística Fernando Pascual ha recordat que per fí s’ha pogut culminar «una remodelació del llavador iniciada l’any 2009». L’obra que ha requerit d’una inversió de 400.000 euros estava inclosa en l’antic Pla Confiança de la Generalitat després que tinguera que ser adjudicada per segona vegada en retirar-se la primera.

En la presentació del renovat llavador municipal han estat també, el segon tinent alcalde, Ivan Martínez, el regidor d’Educació i Infància, Pepe Grau; així com el president de l’associació de veïns de l’Alquerieta, Ricardo Cuenca, que ha estat acompanyat per un nombrós grup de veïnes i veïns.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here