La investigadora Ana López-Navajas guardonada amb el premi «Ascensión Chirivella»

0
455
Ana López-Navajas
Ana López-Navajas

Amb aquest premi l’Associació de Juristes Dones d’Alzira – AJUDA vol retre homenatge a la companya Ascensión Chirivella Marín, primera llicenciada en Dret i primera advocada de València i de l’Estat espanyol, i reconèixer aquelles persones que com ella, des de l’anonimat i el treball constant, creuen en la igualtat i lluiten cada dia per aconseguir-la, perquè saben que res no és impossible.

En anteriors edicions s’ha premiat a María Luisa Pérez, Didín Puig, Encarna Gil Saura i Carmen Soto, totes elles dones coratjoses que han trencat motlles i han fet de la seua vida un exercici de sororitat, impulsant la igualtat real i la millora de les condicions de les dones.

Enguany, a proposta d’una professora de l’IES Vicente Gandia, de Castelló de la Ribera, entregarem el guardó a la investigadora i professora de la Universitat de València, Ana López-Navajas, una treballadora incansable per donar a conèixer la importància i contribucions de les dones al llarg de la història. Uns aspectes invisibilitzats als llibres de text, fet al que ella vol donar solució.

La proposta ens deia:

«Aquesta professora ha coordinat i realitzat un projecte de recerca per a observar la presència de les dones en els continguts de secundària amb la intenció de comprovar si quedava constància en ells de les aportacions que en tots els àmbits de la societat i el coneixement han fet les dones. Ella va ser la que va portar el projecte avant fent front a molts impediments.

Els resultats són concloents sobre l’exclusió de les aportacions de les dones en els continguts de secundària i per tant, com ella diu, des de la secundària s’assenten i es transmeten les desigualtats: queda clar que en el relat que es presenta ells apareixen com els que han fet coses rellevants i elles, amb un 7% de presència, apareixen com a elements secundaris, ja que semblen no haver fet gens rellevant per a ser explicat. Aquesta situació representa un falsejament dels referents culturals perquè exclou la tan nodrida, rica tradició del saber femení en literatura, música, art, ciència i protagonisme social. Aquest problema l’han portat a cercar una solució,»

L’acte serà el proper divendres 15 d’abril, a les 20h, a l’Arxiu Municipal d’Alzira.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here