Xúquer Viu involucra ajuntaments i centres educatius a promoure el coneiximent del riu

1
320
Passeig fluvial del Xúquer en Alzira
Passeig fluvial del Xúquer en Alzira
Joan Cortés, Paco Sanz i Roger Pons
Joan Cortés, Paco Sanz i Roger Pons

L’organització mediambiental Xúquer Viu i Escola Valenciana s’han unit per comprometre els ajuntaments , les comunitats educatives i les entitats societals de la comarca, en la promoció i coneiximent del riu que vertebra la Ribera.

El portaveu deXúquer Viu Paco Sanz ha manifestat hui a Alzira que «es tracta d’un projecte de sensibilització, d’una tasca a llarg termini que involucra als ajuntaments i a les comunitats educatives».

El president de la Coordinadora de Centres en valencià, Joan Cortés, ha incidit en que esta important iniciativa servirà per a que molts pobles «deixen de viure d’esquenes al riu» i per «passar de l’activisme i la reivindicació a l’àmbit social i cultural».

Este projecte «obert, transversal, artístic i educatiu», com promet als ajuntaments de la comarca a declarar una zona del terme «espai d’ús social del riu».

El president de Xúquer Viu Roger Pons considera que «la gent ha de valorar el Xúquer», per a preguntar-se a continuació; qué passaria deixara de portar aigua? i recorda que si el riu es seca «es seca per a tots». Pons ha dit que el Xúquer «és un tresor que té un gran valor al que cal guardar, passejar, pescar, nadar i navegar».

Xúquer Viu i Escola Valenciana han advertit que el Devastador «vertebra la comarca i cal recuperar la conciència dels seus habitants».

 Una desena de municipis seran, enguany, els pioners  en organitzar, durant una setmana, activitats relacionades amb el coneiximent i la defensa del riu amb dos eixos; fer activitats educatives als col.legis i instituts de la coamrca i també activitats culturals vinculades a Ajuntaments i Mancomunitats de la Ribera.

La resta de poblacions s’incorporaran el pròxim curs per tal de que els professors puguen planificar amb temps les corresponents activitats que es celebrarien en març al voltant del Dia Mundial de l’Aigua.

A més llarg termini projecten una Ruta pel Xúquer organitzant visites guiades amb la col.laboració dels departaments de Medi Ambient i Turisme de la Diputació de València.

Riberaexpress 

1 Comentario

  1. Personalment estic a favor de tota iniciativa que promoga el respecte i la recuperació del nostre patrimoni tant cultural com forestal, agrari, històric, etc… i per això em preocupa moltíssim que Escola Valenciana estiga pel mig, ja que es de sobra conegut per tots l’ús partidiste i polític que fa de tot on té algo que vore, adoctrinant d’una manera escandalosa a tot xiquet o xiqueta que cau prop d’ells. Espere i confíe en que en eixa colaboració no s’aprofite Escola Valenciana per tal de continuar en la seua tasca catalanitzadora com sempre fa, ja que estarem pendents i no dubtarem en movilitzar-nos per a que no s’aprofiten d’un projecte preciós com és el de recuperar el viure de cara al nostre riu per a fer política bruta. Per a qui ho desconecta li diré que esta asociació deuria de dir-se «Escola Catalana» en lloc de Escola Valenciana ja que en els seus actes diuen parlar català i lluisen quatribarrades per tot arreu. A Xúquer Viu, que estiga amb l’ull obert, perque no li fa ningún favor a la defensa de la natura i el riu que se claven actes on puga haver eixe tipus de polémica. Som Valencians, mai catalans.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here