Les falles, la cavalcada, l’alcohol i la imatge d’Alzira / Opinió: Xavier Espanya

4
519

IMG_4482Els alzirenys ens sentim molt orgullosos que Alzira gaudisca de dos festes d’Interés Turístic Nacional i que les falles opten, amb moltes possibilitats, a ser considerades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Però eixos prestigiosos títols que s’han aconseguit amb  els mèrits acumulats durant anys, i fins i tot segles s’han de conservar amb dignitat. Si pretenem atraure cada any a més visitants s’han de continuar fent esforços i, fins i tot, algun que altre sacrifici.

La Setmana Santa va saber eliminar, en el seu dia, la dolentíssima imatge que donava la processó del Divendres Sant trencant cristals i persianes a paquetades i desfilant sense ordre ni concert pels carrers i places d’Alzira.

Estem en el segle XXI i les falles, tot i aconseguir ser declarades, recentment Bé d’Interés Cultural, necessiten ficar-se al dia i millorar sobre tot la seua imatge.

La Cavalcada Multicolor no és precissament un acte del que ens podem sentir especialment orgullosos; començà amb una sana competitivitat per lluir les millors disfresses i any rere any sembla que competixen per veure quina falla exhibix més gotets durant el recorregut. L’espectacle que presencien milers de persones, entre elles nombrosos xiquets i xiquetes, no és el més edificant. A pocs metres de la Cavalcada una xiqueta, d’apenes 16 anys, va tirar fins les primeres papilles.

Algunes cavalcades dels voltants ja han aconseguit eliminar el consum d’alcohol durant el recorregut i Alzira, capital de la comarca, deuria donar exemple. Però han de ser les mateixes falles i la JLF les que prenguen la decissió i no esperar a que el govern de torn dicte la prohibició corresponent.

Enguany s’ha donat el primer pas amb els controls d’alcoholèmia als conductors dels vehicles, encara que no ha estat massa afortunat el lloc escollit per a fer-los. L’eixida de cada falla es va normalitzar quan el control es va endarrerir uns metres. També es podrien haver  iniciat els controls un quart d’hora abans de les 6 de la vesprada.

Els trencalls inicials s’agreujaren durant la desfilada perquè alguna falla es va detindre, sense cap motiu aparent, durant una vintena de minuts davant un supermercat.

L’any passat la processó del Divendres Sant va rebre nombrosos elogis en resoldre els trencalls d’altres anys elegint un responsable per cada confraria. Sembla que el mateix criteri es podria aplicar a la Cavalcada que unit a l’eliminació de l’alcohol durant la desfilada, donaria un considerable salt de qualitat i d’atracció turística.

La imatge que done Alzira és molt important si volem que, any rere any, siga més atractiva per continuar sumant visitants que ajuden a recuperar el comerç i la restauració local.

El nombròs col.lectiu faller deu fer un esforç en este sentit perquè les centenàries falles locals constituixen uns de les principals referents i atractius de la ciutat. A més han de sumar els veïns no fallers a la causa, fent el màxim possible per una desitjable i necessària convivència. És evident que algunes comissions comencen a caminar en eixa línia però han de ser totes perquè la millora siga més visible.

Un bon moment per donar el pas definitiu seria al temps que exhibim als accessos d’Alzira, l’important reconeiximent de la UNESCO.

Xavier Espanya / Riberaexpress

4 Comentarios

  1. Estimado Xavier, buen escrito y excelente relato de nuestros males en las fallas. Totalmente de acuerdo y a ver si entre todos encontramos la solución. Saludos solidarios

  2. Totalment d’acort. Si es vol es pot. Si es pretén que la UNESCO vote a favor, els fallers tenien que ser els primers en posar control i donar bona image.

  3. molt d’acord amb tú xavier , la solució la tenim les comissions i haura de ser més promte qué tard.

  4. M’ha agradat molt aquest article. Bones reflexions… Hem complau que algú parle d’aquest tema que de vegades deixa un espectacle lamentable, que sens dubte no beneficia res a la festa.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here