Carcaixent presentarà la història de les seues falles recopilada per David Vidal

0
484
Portada del llibre
Portada del llibre

El proper divendres 4 de març es presentarà en Carcaixent el llibre Història de les falles de Carcaixent. Volum 1, dels orígens fins a 1981.

Carcaixent acollirà el proper divendres la presentació en societat del primer volum de la història fallera de ciutat. Sota el títol de Història de les falles de Carcaixent. Volum 1, dels orígens fins a 1981 l’escriptor i editor David Vidal ha recollit tot un seguit de documents, fotografies, testimonis i altres aportacions que han donat llum a les investigacions sobre el naixement i evolució del fet faller a la ciutat carcaixentina.

L’acte es realitzarà en l’Auditori Municipal de Carcaixent (conegut com de Les Dominiques) i començarà a les vuit de la vesprada. En el mateix intervindran els prologuistes de l’obra, els dramaturgs Pep Mondria i Manolo Alberola. També participarà Jesús Mondria, qui posarà música a l’esdeveniment cantant cançons del seu projecte El Club de los feos. De la mateixa manera el públic podrà gaudir d’un petit recital de poesia satírica fallera que realitzarà el propi autor, que també és rapsode, amb Mondria a la música.

La història de les falles de Carcaixent és un llibre, segons el seu autor, “en que veiem el naixement i evolució de les falles i del moviment faller en una ciutat tan poc donada a les festes paganes, en un principi, com entregada i apassionada per les festivitats religioses. Les falles de Carcaixent naixen en el segle XX ja ben entrat i pateixen les anades i tornades dels temps polítics que corrien”. A més a més, en aquest llibre hom pot trobar no només les vivències falleres, sinó també, com diu Vidal “l’evolució de la ciutat des dels anys trenta del segle XX fins l’entrada de la democràcia plena.

És una mena de continuació, salvant totes les distàncies i des del respecte més profund, de l’obra de Francesc Fogués Historia de Carcagente publicada en 1936 i que parlava de la història de la ciutat fins 1934. I dic això, perquè al llarg de les pàgines hem analitzat any per any allò que va passar al voltant de les falles, qui van estar els artistes, les falleres i fallers, els premis que es van donar (en el seu cas)… però també hem parlat i deixat constància de què és allò que va ocórrer més destacat en el poble, així com els problemes i les necessitats de cada moment.

Tot això és material que ens han oferit els lletraferits locals mitjançant les crítiques i explicacions de falles. És cert que s’ha escrit i molt sobre la història del nostre poble, però en articles per a revistes, llibres de festes, etc. Però no hi ha un corpus únic que reculla una mena de crònica dels anys passats entre 1934 i 1981, almenys. I, és clar, d’història fallera mai ningú abans havia escrit un llibre”. El llibre que serà interessant per a tothom, siga faller o no, ja que parla del fet faller i de la vida de la ciutat, es realitzarà justament en aquestes dates que es commemora l’efemèride del centenari del nomenament de Carcaixent com a ciutat.

Blai Gilabert / Ribera Alta

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here