Xiulada, per uns drets fallers??? / Opinió: Joan Pérez

10
999
L'alcalde durant el seu discurs en la Crida
L’alcalde durant el seu discurs en la Crida

En l’espectacular crida que havia organitzat l’Ajuntament uns fallers van protagonitzar un vergonyós incident xiulant mentre l’alcalde feia el seu discurs, per sort no van ser els suficients com per enterbolir un acte tan bonic i preparat amb tanta cura en honor dels fallers i falleres.

El motiu era la decisió de l’Ajuntament de retardar la instal·lació d’algunes  carpes falleres fins al dia 11 de març, puntualitzar en aquest punt que si en alguna cosa tenen raó les falles afectades és en la discriminació respecte a les que van a poder muntar el dia 4 justificant els responsables municipals que no molesten al trànsit, si el motiu del retard del muntatge d’unes és que molesten al trànsit les altres ocupen un espai urbà de què gaudeixen els menuts i la gent gran per jugar o prendre el sol per tant no em serveix l’excusa de l’Ajuntament. O totes o cap.

Una altra cosa és del dret que addueixen alguns fallers i presidents per exigir que els deixen muntar la carpa des de primers del mes de març, que en alguns casos ja era des de finals de febrer. Dret, cap!!!!.

Cal recordar una mica com s’ha arribat a aquesta situació, fins a finals dels 90 les comissions falleres convivien amb el veïnat fent-los partícips de la festa i intentant causar les menors molèsties, per això en els 3 ó 4 dies de falles ocupaven el carrer davant dels seus casals només per dinar, sopar o per a l’orquestra a la nit, deixant la resta de les hores el carrer accessible per als garatges, passejar els veïns, visitants i el pas de les comissions. La pluja i el fred va fer que algunes falles improvisaren cobertes amb plàstics o lones per suportar millor els 4 dies de falles. Amb el temps, per seguretat, van optar per fer o llogar carpes de lona ignífuga o de planxa amb les quals ocupaven el carrer en alguns casos la setmana prèvia al dia 19 excusant el muntatge de les mateixes.

No puc assegurar en quin moment es va trencar aquest equilibri entre la festa i els drets dels veïns, i el que en alguns casos s’havia convertit en un abús consentit per les autoritats, donant-se el cas de comissions amb un magnífic local cedit per l’Ajuntament i que ocupaven, amb una carpa, un carrer o una plaça des de finals de febrer, carpes que només utilitzaven un diumenge o un dissabte i la resta del temps estaven tancades i sense ús.

Cal destacar la falla Germanies que ocupava una plaça que ja per si és reduïda per l’alt nivell de densitat poblacional de la zona, o la falla Caputxins que ocupava l’antic aparcament de l’hospital i on hui deixen els seus cotxes les persones que van al centre de salut i els veïns que, com és el meu cas,  fugint de la zona blava on visc sòl deixar el cotxe per eixa zona. 

L’equip de govern actual no ha fet altra cosa que tornar als principis de convivència que van ser un exemple no fa tants anys, però les nostres autoritats tampoc han d’oblidar que han d’ajudar i afavorir a unes associacions festiu-culturals que durant uns dies són part del motor econòmic del nostre poble. Que no tot es quede en lo de les carpes, l’Ajuntament ha de promocionar seriosament les nostres festes, dignificar la festa col·locant sanitaris com estan fent aquest any, recuperar per a les falles i les altres entitats festives al casal fester i habilitar altres espais on es puguen realitzar actes sense molestar els veïns.

El saber governar no està en prohibir si no en saber donar alternatives. D’altra banda, les falles també han de posar de la seva banda per millorar la convivència, com evitar tancar un carrer qualsevol dia de l’any sense haver advertit els veïns, i evitem degradar una gran festa cantant cançons ofensives com «maricón el que no bote «i altres per l’estil, i sobre tot evitem l’espectacle que es va tornar a repetir el dia de la crida on les botelles de casalla anaven de mà en mà mentre desfilaven, el divertir-se no està renyit amb ser respectuós amb els veïns i la llei.

Bones festes i que com va dir l’alcalde mentre el xiulaven que entre tots aconseguim que les falles siguen primer de tot patrimoni del nostre poble, de tots els ciutadans fallers o no. Si no, de poc ens servirà ser festa d’Interès Turístic Nacional o Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Joan Pérez

 

10 Comentarios

 1. bon recordatori, però li falta afegir que les falles que podien muntar abans eren les que tenien polítics dins.Les altres no podien.

 2. este tio de donde ha salido, los casales en la calle han estado siempre. lo que tiene que hacer el Ayuntamiento es dejarse de tonterías y pagar un casal para todas la fallas. Aprendan de Elena que ella si que sabia de fallas.

  • Si si, i que ens pague la llum, l’aigua, la llet, la paella del diumenge i de pas un viatge a l’any per anar-nos-en de vacances! Ací la festa cadascú de la seua butxaca que coses més important ha de fer/pagar un ajuntament.
   I si, respecte sobretot que no per ser la festa més participativa vos dona dret a tindre més privilegis i avantatges que ningú; i sino, a Sant Bernat que et fiquen l’escenari de les discomobils a la porta de casa una setmana i per les nits la música a tota paleta a veure com et sentaria.
   Elena? Pufff Elena ja es passat mira cap al futur que a Elena només li interessava fer-se lloc a Madrid o Valencia i molt poc el alzirenys.

 3. Bona vesprada ramonet,tu as verificat que els politics que dius han veneficiat aqiestes falles??teu dic perque porte 6 anys a la directiva de una de aquestes falles que comenta aquest article i te asegure que mai em demanat cap favor als politics que estan censats,per mi que donen els permisos cuant vuiguen pero que eu diguen en temps per planificarmos,les falles com a entitat decidirem que no es pitaba i aixina es trasmiti a tots els menbres de cada comisio,pero si alguns pocs com a individus desideixen pitar tenim que respetar la seua opinio,jo personalment vaig sentir vergonya de la pitada i llastima per Diego Gomez el cual lo poc que a pogut parlar en ell pareix bona persona,pero deu admitir que en aquest tema se han equibocat al cambiar les feches de planta de les carpes de una semana a altra,aunque bueno aquest tema deu quedar tancat,per al proxim any tenim temps per parlaro i vore com eu fem per a que les falles tinguen lloc en les festes previes a a falles ademes de tractar algun que altre tema que deguem vore per el bon nom de les falles

 4. sempre igual, respecte el to del teu comentari. Però casualment o no, Caputxins la falla brasquista es una de les falles que podien muntar la carpa a final de febrer, Germanies amb regidors dels PP entre els seus montaba també la carpa en la plaça a finals de febrer i a més per falles també tancava el carrero per al seu us particular.
  I llàstima per Diego ninguna, com a polític i alcalde de tots els alzirenys a pres una decisió, pues al agua i al ajo. I com dius, es tindreu que reunir fallers, ajuntaments i veïns, segur que serà pel be de les falles.

  • Bon dia Ramonet, te asegure que la falla germanies mai a demanat favors a ningu, en lo que dius de que en febrer em ficat la carpa que jo recorde en els ultims anys crec que no, i la carpa del carrero sa ficat quedant oberta entre semana per a poder pasar la gent, el toldo de aquest carrero no molesta tant com diuen alguns pero be, recorda que les falles no son nomes 16,17,18 i19 i que les falles es componen de mols membres per als cuals si no es monten eates estructures no ia lloc per a donarlos servici, no es cuestio de ficar les carpes en febrer en aixo estem dacort tots pero tampov el 11, pero com be dius en trmps per a parlar les coses segur que el proxim any apleguem a un acort just per a tots, i dic un altra cosa tot aso pareix que moleste a la gent perque pensa que les falles son un coto privat de fallers pero poca gent vol visitarles inclus obrintlos les portes,igual mes de un deuria entrar al mon de les falles per vore com es treballa i com es lluita per traure any raere d’any aquesta festa endavant, i a lo millor es quearia en lo bo i no en la imatge de 4 tontos que com a cualsevol sector ian pixen al carrer o fan animalades, aunque tambe te asegure que son nomes alguns fallers els que fan aso si no gent que no es fallera.

 5. No veig cap de mal en que es vega cassalla mentre es desfila , ja es queixa de tot uno! Un poc de tolerancia perfavor!

 6. fotre el consum de beguda alcohòlica pel carrer esta prohibit per llei, i sols per evitar algunes imatges davant dels menuts ja tindria que ser prou motiu . I ja posats, en lo que diu l´article de cançons ofensives, mireu hui el levante, en València la policia va a controlar aquestes cançons i no per mania als fallers sino per què son ofensives . Per què tenim que arribar a aquestos extrems. Per què no li donem solucions.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here