MUVAMEL trasllada a Algemesí una visió artística sobre «Un món sense abelles»

0
403

algemesi expo abelles13 artistes valencians ofereixen la seua visió artística sobre “Un món sense abelles” en el Museu de la Festa d’Algemesí

MUVAMEL, el Museu Valencià de la Mel de Montroi presenta a Algemesí la seva última exposició itinerant: Tretze ruscs “Layens” transformats per tretze artistes valencians que reinterpreten, amb la seva creació particular i artística, el recipient, que serveix de llar per a les abelles en la majoria de països mediterranis. A partir de la pregunta Què ocorreria si desaparegueren les abelles? Quin ús tindrien els ruscs?, reinventen un món molt particular en el qual l’art i l’amor a la naturalesa es fonen a través d’un itinerari màgic.

Aquesta exposició presenta un missatge directe i inquietant: La pol·linització de les flors és vital per a la nostra alimentació i per a la biodiversitat, però les abelles, unes de les principals encarregades d’aquesta missió, estan desapareixent. Entre altres factors, moren per l’agricultura industrial i l’ús de plaguicides tòxics. És urgent, per tant, canviar el model de l’agricultura industrial per una agricultura ecològica.

«El 84% dels cultius europeus depèn de la pol·linització per insectes»

La pol·linització per insectes és fonamental per a la seguretat alimentària i per a la biodiversitat. D’ella depèn la producció de més d’una tercera part dels aliments a nivell mundial i prop del 90% de les plantes silvestres amb flor.

A nivell europeu, el 84% dels 264 cultius europeus depèn d’aquest tipus de
pol·linització i un estudi recent de Greenpeace demostra que el 70% dels
principals cultius per a consum humà produïts a Espanya depenen també de la pol·linització per insectes. Cultius tan importants per a l’agricultura espanyola com els préssecs, melons, síndries, cogombres, pomes, carabasses, carbassons, peres, gira-sols, ametlles, cireres… per citar solament alguns d’un immens llistat no serien viables sense els insectes pol·linitzadors.

L’exposició que s’inaugurarà el dijous 11 de febrer a les 19.30 està produïda pel Museu Valencià de la Mel en col·laboració amb El Museu Valencià d’Etnologia i la Diputació de València amb la participació dels artistes: Inma Abarca (Escultures), Eva Albajez (xilografia), Jordi Albinyana (serigrafia), Araceli Carrión (art tèxtil), Madafaga (Instal·lació Sonora) María Marchirant (pintures), Ana Martínez (art en paper), Josep Moltó i Alfredo Pardo (pintura), Rafa Morata (metracrilat i llum), Marisa Perales (Gravat i aquarel·la), Francesc Piera (Reciclatge) i Teresa Queralt (fusta i acrílic).

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here