Les fogueres de Sant Antoni donaren calor a la nit més freda d’este hivern

0
541
Foguera de la Plaça Major anit
Foguera de la Plaça Major anit

 

Foguera de la Barraca d'Aigües Vives
Foguera de la Barraca d’Aigües Vives

La festa de Sant Antoni del Porquet que a Alzira cumplix enguany, enguany, 227 anys, és celebrada en un bon grapat de municipis de la c0marca. Este monjo cristià que va viure a Egipte durant el segle I va ser un gran  amic dels animals i la seua imatge sol anar junt  a un porquet, animalet al que diu la història va curar i que, des d’aleshores sempre l’acompanyava.

La devoció al barbut sant, protector de tots els animals, es remunta al segle XII. La festa consisteix bàsicament en la desfilada d’animals que són beneïts i les fogueres de la vespra de la festivitat. Unes fogueres que constitueixen un ritual de renovació, per propiciar el pas de l’hivern a la primavera, també de purificació, cremant el mal representat pel dimoni o per la crisi. La invocació a Sant Antoni Abat està encaminada a aconseguir la fertilitat dels animals.

Alzira

A la capital de la comarca es cremaren, anit, fogueres per totes les barriades mentre els veïns aprofiten les brases per torrar xulles i embotit regat amb bon vi per combatre la nit més freda d’este atípic hivern.La foguera oficial i la més gran és la que es va cremar a la Plaça Major  poc després de les 9 de la nit. L’encesa va còrrer a càrrec de la joveneta clvariesa Ana Pau en presència del president de Sant Antoni Andrés Pau i de la regidora de Festes, Isabel Aguilar. La colla de les Raboses va animar la foguera mentre la Policia Local, la Creu Roja i una dotació de bombers s’encarregaren de la seguretat de l’acte.

El pròxim dissabte culminarà esta festivitat  amb la tradicional processó dels animals que eixirà de l’esglèsia de Sant Joan després de la missa prevista per a les 17,30 hores de la vesprada.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here