Més Algemesí presenta al.legacions al Pla Acústic Municipal

1
390
Josep Bermúdez
Josep Bermúdez

Al plenari de novembre s’acordà exposar al públic el Pla Acústic Municipal (PAM) per tal que es pogueren presentar al·legacions, període que conclou en pocs dies. Des de M+S ALGEMESÍ pensem que el PAM proposat és un bon pla, però  que encara pot ser millor amb una poca feina més, i per això hem presentat 8 al·legacions que volen completar aspectes no suficientment desenvolupats.

En elles demanem, en general, que es realitzen més mesures sonores, i en particular, que es realitze un estudi més a consciència de la zona afectada pel ferrocarril, així com que es desenvolupe un estudi prospectiu exhaustius de les Zones Acústicament Saturades (ZAS) Per poder tenir el PAM que Algemesí es mereix cal que no sols es realitzen mesuraments puntuals de 5 o 10 minuts en cada punt, sinó que hi hagen més en cada banda horària per tal de tenir major significació estadística. A més a més, han de ser més densos espacialment en aquelles zones més sensibles, com són les afectades pel ferrocarril. Pel que fa a aquelles zones que puguen ser ZAS els mesuraments han de ser continus durant 3 setmanes (o alterns durant 35 dies) com estableix la Llei 7/2002 de la GVA, i no sols d’un sol dia com s’ha fet.

El PAM, a més, ha de contenir estudi més detallat del número de vehicles i freqüència en les principals vies, donat que una de les fonts principals de contaminació acústica és el trànsit. Semblantment cal analitzar l’efecte de diferents activitats (lúdiques, festives, etc) que es puguen realitzar al llarg de l’any en la zona urbana per ser les que més molèstia provoquen. Aquest estudis ajudarien tant a diagnosticar els problemes sonors d’Algemesí com a resoldre’ls.

Manifestem doncs la nostra alegria perquè un instrument tan important per millora la qualitat de vida del ciutadans i ordenar la convivència comence a ser real, tot i que siga tres anys després que nosaltres ho demanàrem i cinc després que deuria estar elaborat. Ja en setembre de 2012 presentàvem una moció per demanar-lo. No oblidem que a declaració d’impacte ambiental d’Algemesí, publicada per Conselleria en 2008 (DOCV 19-06.2008) establia en el seu condicionant 12é que “el municipi d’Algemesí haurà de presentar el seu pla acústic municipal abans del 30 de setembre de 2010.”

La nostra insistència durant l’anterior legislatura va fer que al final d’ella el PP encarregarà a una empresa l’elaboració del PAM. I és que nosaltres hem fet i fem de la lluita contra la contaminació acústica una prioritat de la nostra acció política per les continues queixes que al respecte hem rebut. Fins i tot en juny de 2011 un col·laborador nostre expert en el tema mesurà de dijous a diumenge el soroll existent a la Plaça Major, descobrint que de les 10 de la nit del divendres a les 4 de la matinada del dissabte el soroll fou sempre superior als 45 dB(A) permesos en horari nocturn i arribant en alguna hora a ser superior a 65 dB(A), és a dir superior a allò aconsellable durant el dia.

En el cas de la nit del dissabte al diumenge les xifres foren molt pitjors ja que la mesura més baixa fou de 66’4 dB(A) de 3 a 4 de la matinada, i les més alta, entre les 00:00 i les 03:00, arribà al voltant de 83 dB(A). O el que és el mateix, eixe dia, que hi havia una festa a la plaça, el veïns suportaren una contaminació acústica quasi 40 dB(A) superiors al que permet la llei (45 dB(A) per la nit). De fet eixos 84’3 dB(A) que suportaren implica suportar una pressió sonora 8511 vegades superior al que la llei permet per la nit. Destacar que segons la llei el nivell sonor durant el dia no pot passar de 65 dB(A) i ací parlem de 84’3 dB(A). Els veïns d’aquestes zones haurien dormit millor al costat d’uns Alts Forns en plena producció o al costat d’una autopista transitada.

Per evitar que es tornen a produir situacions com aquestes ens cal en primer lloc un PAM, el millor possible, fet d’acord amb el màxim nombre de mesures possibles i amb el màxim detall possible. En eixe sentit van les nostres al·legacions, en el sentit de millorar el diagnòstic que es faça de la situació actual. No obstant això, allò que més ens importa, perquè serà el que més afecte a la qualitat de vida dels ciutadans, serà realitzar una bona ordenança municipal sobre el soroll, aspecte en el que M+S ALGEMESÍ pensa implicar-se totalment.

1 Comentario

  1. vos convide a que feu medicions a la antiga sala rex situada al carrer nou del convent cuant hi ha alguna de les celebracions que tant vos agrada fer. segur que el 84 dB es superen ampliament.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here