La transparència «brilla per la seua absència» en els pressupostos segons Més Algemesí

0
334
Josep Bermúdez
Josep Bermúdez

L’actual equip de govern, com a bons representants de la vella forma de fer política i com a autèntic recanvi que són de l’anterior equip de govern, es vol penjar medalles de participació i transparència però no la fomenten per a res.
El passat 9 d’octubre entrà en vigor la Llei 2/2015 sobre transparència que obliga als ajuntament a tenir un portal de la transparència, però sobretot obliga a practicar-la. Per ara l’única repercussió que ha tingut a nivell local ha estat la creació cosmètica d’una nova regidoria sobre Transparència i Govern Obert que ha estat assumida per la Sra Alcaldessa, però no un augment de la transparència. Més bé tot el contrari, un descens de la transparència i una demostració clara que sols s’aposta per ella com a missatge publicitari però no com a pràctica real.
Ho hem pogut veure clarament en el tema dels pressupostos participatius. Molt de reality show sobre ells però res més. Abans de l’aprovació dels pressupostos l’equip de govern no els va penjar en la pàgina web municipal per a que realment els ciutadans feren propostes de modificació a l’esborrany. Va ser M+S ALGEMESÍ qui els va penjar a la seua pàgina web i qui els va difondre. El problema, però, no està en això, sinó en que posteriorment a l’aprovació per plenari el ciutadà té un mes per a presentar al·legacions, termini que conclou el proper dilluns dia 21. Tot i tenir ara una regidoria de transparència aquesta no ha difós tal termini a través de les xarxes ni ha penjat tal informació a la pàgina web municipal. L’actual equip de govern, com l’anterior, continua sense entendre que els mitjans de comunicació i la pàgina institucional, d’acord amb el que indica la llei valenciana sobre transparència, per fer efectiva la “publicitat activa”. Aquest principi indica que la informació no sols ha de ser pública i estar oficialment accessible al ciutadà, sinó que se li ha de donar difusió i ha d’estar fàcil de trobar per al ciutadà. Però la vella forma de fer política encarnada pel PSOE i EU ha fet el contrari: ha “amagat” el més possible al ciutadà aquesta difusió. Penjar al tauler de suro de l’ajuntament que estem en període d’al·legacions, o publicar-ho al BOPV, no compleix el principi de “publicitat activa”. De fet resulta vergonyós que els pressupostos sobre els quals es pot al·legar fins al dia 21 s’hagen penjat en la pàgina web el dia 15 de desembre i que en cap xarxa social s’haja anunciat on està. A més, i per desídia i desinterès clar sobre el tema, els pressupostos sols estan accessibles en la versió valenciana de la pàgina, però no en la castellana. El desgovern de l’actual “equip de govern” és tal que no li donen importància a aquests aspectes fonamentals d’una societat democràtica. No oblidem tampoc que són un govern del “postureig” i que en la seua proposta de pressupostos sols contemplava la realització de dos dels projectes proposats per la ciutadania quan perfectament podien mamprendre’s dos projectes dels proposats, tal i com finalment han contemplat els pressupostos presentats per M+S ALGEMESÍ que fou els que foren aprovats.
Aquest poc interés per treballar en favor de la “publicitat activa” que facilite la informació al ciutadà ja ens va dur el mes passat a presentar dues mocions sobre el tema i que es debatran en aquest plenari. En la primera d’elles demanem la creació d’un Portal de la Transparència que evite aquestes situacions i la segona sobre l’aprovació d’Un Codi de Bon Govern que esdevinga una mena de contracte amb els ciutadans. Esperem que almenys l’equip de govern tinga el detall de donar suport a aquestes iniciatives i, sobretot, que les duga endavant.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here