Posen a la venda les places del pàrquing d’Algemesí un 52,8% per «baix del preu de construcció

0
353

La pitjor decisió de tota la història de la democràcia continua tenint conseqüències. El famós aparcament de la plaça del Mercat va costar de construir 5’4 milions a la Generalitat (Pla Confiança) més quasi un milió a l’ajuntament (obres de l’anterior mercat, enderroc, projecte, estudis, urbanització de la plaça…). En total 6’4 milions, o el que és el mateix, cadascuna de les dues plantes de pàrquing ha costat a l’erari públic 3’2 milions d’euros. Ara s’ha decidit posar novament a la venda 25 places d’aparcament de les 101 places que queden per vendre (en juliol de 2013, al segon intent, se’n vengueren 6 de les 107 existents).
Però la sorpresa sorgeix quan coparem el preu d’una plaça d’aparcament de 12 m2, la més comú. En 2012 i 2013 eixien a la venda a un preu de 21.600€ més IVA (tot i que en 2013 es feia una rebaixa del 10%). Ara, la mateixa plaça, es valora en 15.374€ més IVA, és a dir en dos anys el preu ha baixa un 28’8%, passant de 1.800 €/m2 a 1,281 €/m2. No obstant això a les arques públiques cada m2 útil edificat li ha costat de construir 2.689€.

Josep Bermúdez
Josep Bermúdez

És a dir, si volguérem recuperar el que ens ha costat construir la primera planta que és la que està a la venda, si volguérem recuperar el 3’2 milions d’euros gastats la plaça de 12 m2 –per la que ara demanem 15.374€- caldria vendre-la a 32.269€ més IVA! Tot un desgavell. De fet el valor actual de la planta, segons ha calculat el departament d’urbanisme, és de 1’5 milions d’euros, menys de la meitat dels 3’2 milions que ens constà construir-la. En definitiva anem a vendre les places d’aparcament un 52’88€ per baix del preu que ens han contat de fer.
És evident que mai recuperarem la inversió feta i que construir aquest aparcament ha estat la pitjor de les decisions possibles, però també és evident que ara no és el moment per treure aquestes places a la venda, i menys en les condicions en que es fa. Vendre-les a meitat del seu preu de construcció és malbaratar el patrimoni públic, i a judici de M+S ALGEMESÍ interessa esperar a que canvie la situació. El mal ja està fet i no corre presa el vendre-les. Adoptant aquesta decisió sols es continua la política de malbaratar el patrimoni públic que havia caracteritzat la corporació anterior.

Aquesta decisió ens sembla precipitada i poc meditada, una decisió a la lleugera que es pren sense haver-ne pres altres anterior per evitar aquesta situació. És la pròpia existència de més de 200 places d’aparcament en aquesta zona la que ha fet baixar radicalment el preu del metre quadrat d’aparcament, de manera que al fer el càlculs del valor actual del pàrquing l’excés d’oferta fa que ell mateixa siga la causa de la seua baixada de preu. Tota una paradoxa.
Si això sumem que als veïns de la zona d’afectació no els interessa per a res comprar una plaça d’aparcament donat el preu de lloguer que paguen, la situació és lamentable. En l’actualitat el preu d’un abonament anual d’una plaça del segon pis (la que es destina a lloguer) per a un resident a la zona és de 275 €.

Però qui compre una plaça de pàrquing, a més d’abonar els 15.375€ més IVA, deurà abonar cada any 223€ de manteniment i despeses comunes. És a dir, que anualment sols s’estalvia 50€ el propietari en relació a qui la té llogada. Això sempre que no tinga que fer una derrama extraordinària. O dit d’altra manera, el conjunt dels ciutadans estem subvencionant en la pràctica places d’aparcament als veïns de la zona. És per ahí per on cal començar a abordar la situació, i no posant a la venda unes places a meitat del preu que costaren construint.
Entenem que el millor es vendre les places i no assumir les despeses de manteniment, però això no es pot fer de manera precipitada i tan poc afortunadament conforme ha fet l’actual equip de govern. Estem segur que ningú o quasi ningú optarà per comprar una plaça d’aparcament quan li ix més rentable llogar-la. Caldrà doncs seure’ns tots junts i pensar quina és la millor solució per a Algemesí per tal de desfer, parcialment encara que siga, l’embolic en que ens clavà el PP. Lamentem profundament que l’equip de govern no vulga escoltar-nos abans de prendre aquest tipus de decisions. Decidir poden decidir ells, però escoltar-nos i preguntar-nos és una cosa que han de fer, que sembla que no volen fer, però que els eixiria més rentable per tal de no fer el ridícul. Continuen demostrant que no són un canvi, sinó un recanvi, i en els temes importants continuen actuant dintre dels mateixos paràmetres que ho feia el PP. Lamentablement.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here