Es presenta a Alzira «Viu pel Xúquer» un projecte participatiu per a la defensa del riu

0
268
Reunió de la Mesa el passat dissabte a Alzira
Reunió de la Mesa el passat dissabte a Alzira

 

Es presenta la iniciativa “Viu el Xúquer” un projecte participatiu que pretén que tots els pobles s’involucren anualment en el coneixement i la defensa del riu

 IMG_9352 IMG_9354 IMG_9362

El passat dissabte, i amb la participació de 50 persones, es va reunir la Mesa pel Xúquer, amb la presència de regidors d’una quinzena de municipis de la Ribera, els alcaldes d’Alzira, Sueca, Polinyà del Xúquer, Sumacàrcer, Riola, Favara o Fortaleny, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta o un diputat provincial de la mateixa comarca. També participà el presidents dels regants de Sueca, Jose Pascual Fortea i representants de Xúquer Viu, Agró, la Unió de Llauradors, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua o la Ribera en Bici.

Pla Hidrològic continuista

 En la reunió es va analitzar el Pla Hidrològic aprovat amb recentment pel Consell d’Aigua de la Demarcació del Xúquer, que comptà amb una important oposició i pel “Consejo Nacional del Agua”. Francesc la Roca, representant de les organitzacions ambientals en el Consell del Xúquer va analitzar el pla aprovat, qualificat com a continuista i que no serveix per a solucionar els importants problemes de sobreexplotació que té el Xúquer.

Sobreexplotació del Xúquer

 En el debat s’apuntaren com a principals problemes els de no garantir la prioritat de l’abastiment d’aigua de qualitat, com està passant a la Ribera en aquests moments, els problemes de l’Albufera per falta de cabals i per la mala qualitat de les seues aigües, la persistència de la sobreexplotació de la Manxa Oriental que deixa sense recursos al riu o el manteniment del transvasament cap al Vinalopó d’aigua del Xúquer des d’Alarcón, problema relacionat amb la negativa a la utilització de les dessaladores en determinats sectors.

 Encara que un canvi de govern en les pròximes eleccions generals podria contribuir a avançar en determinats aspectes de la política de l’aigua, el problema del Xúquer, i de les masses d’aigua en general, no es conjuntural, sinó estructural i necessitarà canvis en profunditat en els pròxims anys.

El tema de l’abastiment va ser tractar en nombroses intervencions, reclamant que l’aigua que arribe als pobles siga de la millor qualitat sense barrejar-se en aigua de pitjor qualitat dels pous amb nitrats. Es va reclamar la recuperació dels aqüífers per torna a abastir-se d’ells quan siga possible i es va qüestionar que els usuaris i els ajuntaments, que no són responsables de la contaminació dels pous, hagen de córrer ara en despeses que no els corresponent.

Sensibilització cap el riu

Es va presentar per part de Joan Cortés, de Xúquer Viu i Escola Valenciana, el projecte “Viu el Xúquer” per tal de que tots els anys en unes dates determinades es celebren tot tipus d’activitats als pobles de la Ribera, per tal de mantindre la sensibilització cap a riu i els seus problemes. Iniciativa en la que la comunitat escolar hauria de ser la principal protagonista. Idea que va ser molt ben acceptada per part dels assistents i que des de Xúquer Viu i Escola Valenciana, concretaran en les pròximes setmanes. 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here