Més Algemesí acusa al PP de fer «colpisme protocolari»

0
387

 

El passat dia 12 els regidors de M+S ALGEMESÍ que assistíem a l’eixida de la processó de la Mare de Déu del Pilar contemplarem atònits el major acte de deslleialtat institucional i usurpació de funcions que mai hem vist al nostre municipi.  En un acte estrictament religiós com era una processó, que no figurava en l’agenda d’actes protocol·laris i institucionals de l’ajuntament, els regidors del PP d’Algemesí usurpaven la representació institucional de l’ajuntament que correspon a l’Alcaldessa –allí present –, a l’equip de govern i a tota la corporació, i s’afegiren a la processó en el lloc que habitualment s’ubiquen les autoritats municipals. Tal comportament no pot ser més que qualificat de colpisme protocol·lari.

És la regidoria de protocol qui indiqua quins són els actes protocol·laris als que cal assistir. El nou equip de govern i nosaltres mateixos deixarem ben clar en les negociacions, seguint el criteri de la moció conjunta presentada en 2011, que l’única representació oficial municipal a actes religiosos seria la presència de la corporació en les processons dels patrons oficials del municipi,  que són festivitats locals, a més de manifestacions culturals. És per això que des de protocol, se’ns convocà oficialment a assistir a les processons de la Mare de Déu de la Salut. Eixe és el criteri legítim de la majoria de representants del poble a la institució. I també per eixe mateix criteri no es realitzà cap convocatòria oficial des de protocol per assistir com a institució a l’acte religiós de la processó del dia 12. Cap regidor pot representar institucionalment a la corporació en un acte en el qual qui presideix la corporació no considera escaient que aquesta estiga representada. Respectar eixe principi bàsic institucional és fonamental. Als actes religiosos qualsevol regidor pot assistir, com no, a títol individual, però mai representant a la institució.

Però tots els regidors del PP es comportaren deslleialment amb la institució quan assistiren a una processó posant-se al lloc de les autoritats i posant-se fins i tot el medalló institucional reservat únicament i exclusivament per a actes institucionals. El PP ha de recordar que no està ja en el poder i que no és ell qui ha de fixar el criteri sobre a quins actes s’acudeix o no institucionalment. Quan estava al poder podia fixar el criteri, però ara ha d’acceptar, cosa que no ha fet, el criteri de la majoria. Usurpar d’eixa manera unes funcions que no li corresponen resulta vergonyós, i més quan veieren perfectament que ni l’Alcaldessa allí present ni la resta de regidors que anàrem al barri del Carrascalet a acompanyar a eixos veïns en la seua festa, eixirem a figurar.

Resulta lamentable, a aquestes altures ja dels segle XXI, tenir que explicar-los  als polítics populars que el principi de no confessionalitat consagrat en l’actual marc constitucional és un principi que hem de considerar com una conquesta democràtica i ciutadana de la societat actual. Al PP, però, no entenen açò i continuen enyorant eixa barreja entre l’àmbit religiós i civil que durant tant de temps la dreta més reaccionaria cultivà a aquest Estat. Els representants democràtics de tots els algemesinencs i algemesinenques estem obligats, pel  nostre paper institucional, a evitar vincular la institució que representen amb cap manifestació religiosa, legítima però com a tal, particular, més enllà de l’estrictament protocol·lari.

Figurar en una processó de barri res ha de veure amb estar al costat dels veïns o veïnes d’eixe barri. Tal i com ha demostrat el PP, es pot figurar molt en les processos i tenir al mateix temps molt abandonat a un barri. Als veïns cal oferir-los bona gestió, no bones fotos.

Per evitar que en un futur es torne a donar aquesta deslleialtat institucional i aquest colpisme protocol·lari, i donada la passivitat de l’equip de govern que no ha presentat cap proposta al respecte i que sembla que no li importa que el PP d’Algemesí li usurpe les seues funcions, M+S ALGEMESÍ ha presentat una moció a favor de la no confessionalitat de l’ajuntament i de la regulació de la participació en els actes religiosos. Estem al segle XXI, tot i que algun semblen enyorar determinades dècades del segle XX.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here