La pantanada de Tous fa hui 33 anys

0
894
La Plaça del Regne d'Alzira el 21-10-82
La Plaça del Regne d’Alzira el 21-10-82
CARCAIXENT SETMANA DEL 20/10/1982.PANTANADA DE TOUS.
CARCAIXENT SETMANA DEL 20/10/1982.PANTANADA DE TOUS.
La presa de Tous enfonçada
La presa de Tous enfonçada

Aquest dimarts es compleixen 33 anys de la catàstrofe que va assolar la comarca de la Ribera per les deficiències i irregularitats en els sistemes de manteniment, vigilància i seguretat de l’antiga presa de Tous

Tal dia com hui, un autèntic diluvi sotmetia el Massís del Caroig i la conca alta de la comarca de la Ribera, solcada per un riu, el Xúquer, les aigües del qual eren retingudes per una presa amb greus mancances en els sistemes de vigilància i seguretat.

Segons reflecteix la sentència del macrojudici que va seguir a la catàstrofe, “si la presa de Tous es va ensorrar, va ser simplement perquè les seues comportes no es van obrir”. Però, per què no ? Què va propiciar el desastre? Què es va fer a per a evitar el l’ensorrament? S’haguera pogut evitar?

Primera fatalitat, un part meteorològic erroni

La primera de les fatalitats de la catàstrofe de l’esfondrament de la presa de Tous –ja en un principi ubicada en un terreny amb presència d’una falla geològica “de dimensions excepcionals”, la qual cosa va provocar la paralització de les seus obres de construcció el 1964- es va produir en l’Institut de Meteorologia de Madrid el 19 d’octubre de 1982, quan el meteoròleg cap del Servei d’Aplicacions i Recursos i Medi Ambient  va observar que en el part meteorològic elaborat amb validesa per als dies 19 i 20 d’octubre d’aquell any, només s’indicava: “S’esperen pluges i tempestes en l’àrea de Levante”.

Aquest tècnic, que havia publicat diversos estudis científics sobre aquell fenomen -que més tard es popularitzarà com a “gota freda”- es va alarmar al comprovar que els mapes reduïts que acompanyaven el butlletí guardaven una semblança extraordinària amb una situació semblant que s’havia registrat en anteriors ocasions i que 9 anys abans havia produït fortes precipitacions en el sud-est peninsular. En concret, en examinar els mapes corresponents a la situació meteorològica del 18 d’octubre de 1973 registrada a Almeria -i que va causar grans inundacions, destrosses i pèrdua de vides humanes-, comprovà que eren pràcticament idèntics…  Alarmat, convocà una reunió per tal de mostrar als seus companys els mapes sinòptics, i conclouen que cal corregir el part perquè “no s’ajusta a la realitat al no tenir en compte la situació que s’està formant en les capes altes”.  Tanmateix, quan intenten fer-ho ja és massa tard. El butlletí amb les previsions ja ha sigut difós.

L.Part / Laveupv.com

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here