L’Hospital d’Alzira ha estudiat 13.000 dones amb mamografia digital 3D

0
267

· S’està comprovant que la mamografia digital 3D per tomosíntesi està permetent augmentar la detecció del càncer de mama un 20% respecte a la mamografia convencional.

· El 60% dels tumors detectats en La Ribera per mitjà de tomosíntesi tenien un grandària inferior a 1 cm.

L’Hospital Universitari de La Ribera ja ha estudiat a més de 13.000 dones amb mamografia digital 3D per tomosíntesi, una avançada tecnologia per al diagnòstic del càncer de mama, que el centre hospitalari va incorporar al febrer del 2012, convertint-se, així, en el primer centre públic de la Comunitat Valenciana a disposar d’ella.

L’estudi d’estes dones amb tomosíntesi està permetent augmentar un 20% la detecció de tumors respecte a la mamografia convencional i, a més a més, en fases inicials. En este sentit, la cap del Servici de Radiologia de l’Hospital de La Ribera, Dra. Julia Camps, hi ha assenyalat que “el 60% dels tumors detectats en l’Hospital d’Alzira amb l’ús de la tomosíntesi tenien un grandària inferior a 1 cm.”.

A més, “en el 30% de les dones estudiades, la tomosíntesi ha afegit informació no visible en la mamografia convencional, la qual cosa ha permés veure millor les lesions, ha estalviat ecografies i mamografies addicionals i ha augmentat la confiança del radiòleg en les imatges a l’hora de realitzar un diagnòstic”.

Cal destacar que, gràcies a esta informació addicional oferida per la tomosíntesi, s’ha reduït el número de crides a pacients per a realitzar-los ecografies i mamografies addicionals per a aclarir troballes dubtoses en un 77% des de l’any 2011, “el que ha evitat l’ansietat i angoixa que produïx a estes dones el fet de tornar a ser citades per a fer-se proves complementàries, alhora que s’agilitza enormement l’activitat assistencial”, hi ha assenyalat la Dra. Camps.

Així, la mamografia en 3D per tomosíntesi permet un estudi molt més precís de la mama, ja que elimina la superposició d’estructures glandulars que poden ocultar un càncer, augmentant l’especificitat i la sensibilitat de l’estudi mamogràfic. Des de la seua incorporació a la seua cartera de servicis, l’Hospital de La Ribera realitza este estudi a totes les dones a qui se’ls sol·licita una mamografia.

Característiques tècniques

El mamògraf 3D per tomosíntesi permet obtindre per cada exploració 30 imatges de baixa radiació, que es reconstruïxen a 1mm., en funció del grossor de la mamella. Per a això, el mamògraf realitza un moviment en arc al llarg de +15 i – 15 graus.

A diferència de la mamografia convencional, que oferix dos imatges de la mamella (vertical i horitzontal), la mamografia en tres dimensions, a l’oferir una imatge de cada mil·límetre del si, permet a l’especialista en Radiologia analitzar tota l’estructura interna de la mamella, estudiar qualsevol alteració i tot el que li rodeja.

Així mateix, junt amb la detecció precoç del càncer de mama, el mamògraf per tomosíntesi permet també realitzar procediments intervencionistes (injecció de radiotratzadors per a la localització peroperatòria del tumor) en molt poc de temps i de manera confortable per a les pacients.

A l’avantguarda espanyola en l’abordatge de la patologia mamària

La incorporació de la tomosíntesi tanca el cercle de la cartera de servicis de l’Hospital de La Ribera en el que a diagnòstic de la patologia mamària es referix, consolidant la posició d’avantguarda que la seua Unitat de Patologia Mamària manté dins del col·lectiu mèdic nacional.

A això no sols ha contribuït la incorporació de tècniques pioneres en les fases de diagnòstic i tractament del càncer de mama, sinó també a la preparació de l’equip professional multidisciplinari (Anatomia Patològica, Cirurgia General, Cirurgia Plàstica, Radiologia, Radioteràpia, Oncologia, Medicina Nuclear, Infermeria) amb el que compta. Tot este equip, en estreta col·laboració amb els professionals del Centre de Salut Pública d’Alzira i els centres d’Atenció Primària, que desenrotllen les tècniques de garbellament (screening), essencials per a augmentar el nombre de diagnòstics precoços de la malaltia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here