L’Alcúdia es mobilitza contra la planta de residus perillosos de Guadassuar

0
513

Alcudia Mobilit residusA partir del dilluns en totes les botigues de l’Alcúdia es recolliran signatures i el dimecres hi haurà una reunió informativa.

Els pobles de Benimodo, Massalavés i Alberic s’uneixen a la mobilització per a parar la planta

El passat 22 de setembre aparegué publicada al DOCV la Informació Pública de la sol·licitud de l’autorització ambiental integrada d’un centre de gestió de residus biosanitaris i de transferència de residus perillosos al municipi de Guadassuar. L’Alcúdia i les poblacions veïnes afectades estan preparant la presentació d’al·legacions per demanar a la Conselleria que li siga denegada l’autorització ambiental integrada a la planta.

La sol·licitud presentada per l’empresa TMA Grupo Sánchez, de San Cugat de Vallés, vol posar en funcionament en el Polígon Industrial La Garrofera de Guadassuar una Planta de Tractament de Residus Biosanitaris i Perillosos. Pretén desenvolupar les activitats següents: Gestió de Residus Sanitaris del Grup III, transferència de residus sanitaris del Grup IV citotòxics i citostàtics, i altres residus perillosos.

Tant els residus sanitaris del grup III com els del grup IV estan catalogats com a perillosos i representen un important risc per a la salut laboral i pública, i per al medi ambient. Dels primers es podran tractar 3.800.000 kg anuals i dels segons 2.835.000 Kg.(En el full que vos adjuntem trobareu la descripció d’aquests residus així com les malalties infeccioses que poden transmetre).

A més d’aquests residus biosanitaris podran ser traslladats a aquest centre tot tipus de residus perillosos procedents de tota classe d’indústries. En el projecte apareixen un total de 20 pàgines amb vora 500 productes, molts d’ells perillosos, que podran vindre a aquesta planta. Per les instal·lacions passaran anualment 35 milions de quilos d’aquests productes, molts d’ells líquids que estaran a l’aire lliure. Tot això ocasionarà, sense dubte, problemes de males olors i escorrenties de líquids contaminants cap a l’exterior o la Sèquia Reial del Xúquer, la qual es troba a menys de 100 metres i en un entorn d’alta producció agrícola.

 En total podran ser tractats o transferits a aquesta planta 43 milions de quilos anuals de residus perillosos, és a dir 117.500 kg diaris.

 Molts dels productes estan considerats de risc biològic o químic i aniran etiquetats, així com els vehicles que els transporten, amb els símbols indicatius de “Material contaminado biológicamente” o “Material contaminado químicamente”.

 Donat que la planta està dimensionada per a funcionar les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, el trànsit de transports amb productes perillosos seria elevadíssim, ja que nombrosos vehicles amb càrregues menudes arribarien diàriament a la planta, on es tractarien o es carregarien en altres vehicles més grans per anar a altres plantes. L’accés d’estos vehicles a la planta s’efectuarà a través del casc urbà de Montortal, una pedania de l’Alcúdia amb vora 200 habitants, pel costat de vivendes ocupades durant tot l’any i parcs infantils.

L’Ajuntament de l’Alcúdia, juntament amb els de Benimodo, Massalavés i Alberic s’oposen rotundament a la instal·lació d’aquesta planta ja que estaria situada a poc més de 1.000 metres de distància del nucli urbà de Montortal. El projecte omet, de manera deliberada, l’existència d’aquest nucli de població i es refereix només a la població de Guadassuar.

El polígon industrial on anirà aquesta planta no està urbanitzat, ni hi ha previsió de que ho estiga en el futur, i per tant no compta amb les infraestructures necessàries per acollir aquest tipus d’activitats perilloses. Es tracta d’un polígon que no té clavegueram, xarxa d’aigua potable, estació depuradora, accessos vials adequats, vies d’evacuació, il·luminació, etc.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here