Info TV projecta hui un documental a Alzira sobre els alzirenys que emigraren a EEUU fa un segle

0
321

Juli esteve documentalLa productora Info TV projectarà esta vesprada l’interesant documental, «Cap a la terra promesa», de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, que recull l’emigració d’uns 15.000 valencians, a Canadà i EEUU a primers dels segle XX, entre ells un bon grapat de riberencs, que fugien de la misèria. La projecció es farà hui a les 20 hores a la Casa de la Cultura d’Alzira.

La projecció d’este documental forma part de la programació de la «Setmana Estellés Alzira 2015» organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la capital de la Ribera.

Entre el 1906 i el 1920, prop de 15.000 valencians, sobretot de la Marina Alta i la Safor, però també de les comarques veïnes i d’altres municipis més allunyats, van decidir emigrar al Canadà i als Estats Units. Fugien de la misèria i dels abusos. I per buscar el pa i el futur que ací no tenien no els va importar travessar l’Atlàntic i arribar a uns països de llengua estranya i cultura diferent. Molts van aconseguir el seu objectiu i quan van tornar, ho feien amb els diners suficients per comprar una casa i les terres que necessitaven per a sentir-se més lliures. Molts altres, però, es van topar el 1921, acabats d’arribar, contra una crisi econòmica que els va deixar sense faena, els va fer patir fam i els va obligar a tornar a casa sense un duro en la butxaca. Eixe és el contingut de Cap a la terra promesa (103 minuts) i Adéu, Amèrica (54 minuts), els dos primers documentals de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York. Disponible en versió original i també amb subtítols en anglés, en castellà i en valencià per a persones sordes.

  • Guió i direcció: Juli Esteve.
  • Imatge, edició i postproducció: Antoni Arnau i Esther Albert.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here