La massiva assistència de públic al MIM esgota les localitats en la major part dels espectacles

0
343

Totes las localitats esgotades i aforaments ampliats en la 26a edició de La Mostra Internacional de Mim

La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM) va concloure ahir diumenge la seua 26a edició com a referent del teatre gestual en el nostre país. Un referent que manté l’èxit de públic de la seua anterior edició amb prop de 25.000 espectadors que van visitar el festival durant les seues 5 jornades atrets pel llenguatge més universal, el gest. El mateix que va poblar els carrers, places i sales de la capital de la Ribera Baixa amb 15 companyies nacionals i internacionals i més d’un centenar d’intèrprets de teatre gestual, dansa i circ que van oferir prop de 50 representacions, molts d’ells estrenes absolutes.

Com destaca Joan Santacreu, director del festival, “el públic ha sigut sens dubte el protagonista i a ell es deu el mèrit i l’èxit d’aquesta edició. Per açò i per als espectadors, el festival es posa ja a treballar, des d’avui mateix, en la pròxima edició per a poder seguir aportant noves idees i fórmules per a millorar”.

La massiva assistència de públic a aquesta 26a edició va provocar que en la major part de les funcions dels espectacles de sala calguera penjar el cartell de “localitats esgotades” i en alguns fins i tot ampliar l’aforament per la demanda dels espectadors. Va ser el cas del planter artístic australià Circa, una de les millors companyies de circ contemporani del món que arribava per primera vegada a Espanya dins del marc del MIM. El seu sorprenent i vertiginós muntatge S va esgotar totes les entrades de les seues dues úniques funcions oferides les nits del divendres i el dissabte en el Poliesportiu Cobert. El “boca orella” dels espectadors que van acudir a la primera representació va ocasionar un devessall de trucades a les taquilles del festival motiu pel qual l’organització va decidir ampliar l’aforament amb 200 localitats més la nit del dissabte. Els acròbates, contorsionistes i ballarins de Circa fosos en una poètica simfonia de cossos van deixar atònit a un públic que es va posar en peus al final de cadascuna de les seues funcions amb llargs aplaudiments i ovacions.

Cent per cent d’ocupació van tenir també les 3 úniques funcions que van oferir els italians del Teatro Necessario amb la seua enginyosa i divertida Nuova Barberia Carloni, que va reunir a majors i petits espectadors en el marc del Centre Municipal Bernat i Baldoví durant el cap de setmana. Totes les entrades es van esgotar uns dies abans de la representació.

Espectacle concorregut va ser també Rèquiem, últim treball que la companyia valenciana La inDependent va estrenar en la inauguració del MIM i va representar també l’endemà en el C.M Bernat i Baldoví. Un muntatge dirigit per Amador Artiga en el qual la companyia es va endinsar, per primera vegada, en el teatre gestual.

Recerca de noves fórmules per albergar més públic

Juntament amb les sales, els espais públics de Sueca van estar a vessar de públic en els 9 espectacles que es van representar en places i carrers de la ciutat. Entre els més concorreguts cal destacar l’afluència d’espectadors en The incredible box de la catalana Cia La Tal, una enginyosa reflexió en clau d’humor sobre la perdurabilitat de l’art que va congregar a xiquets i adults en l’escenari de la Plaça de l’Ajuntament. Èxit absolut va collir també el danès Karl Stets, embullat entre cordes, rateres i titelles en el seu muntatge Cuerdo; els francesos Bris de Bananes amb els quals assistim a la Meurtre au Motel; el provocador xilè Murmuyo i la seua Cita a cegues; o la Cia catalana Estampades amb la seua Enfila, que va traslladar al públic a una antiga fàbrica tèxtil dels anys 50. Per la seua banda, els francesos Underclouds van aconseguir congregar en la matinada del dissabte a més de 4.000 persones en la Plaça de Sant Pere amb l’aparició del seu impactant Funambus, que arribava en primícia a Espanya, un monstre d’acer amb vida pròpia, una metàfora sobre el viatge, en el sostre del qual vam poder veure insòlits equilibris i acrobàcies.

Conscient que la massiva assistència de públic als espectacles de carrer ha provocat que molta gent que visitava el festival no poguera accedir als mateixos, Joan Santacreu assegura que el festival ja es “planeta noves fórmules per a desmasificar alguns espais i poder oferir diferents plans per a distribuir als espectadors. És a dir, diversificar l’oferta dels espectacles de carrer en diferents espais”.

La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM) està organitzada i patrocinada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, CulturArts Generalitat i la Fundació Bancaixa.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here