Cinc exposicions d’artistes d’Algemesí al Museu de la Festa

0
450

El recorregut històric dels Bastonet, l’auca dels miracles de la Mare de Déu en socarrats, la processó en ceràmica, una mostra de paisatges i el recull de les millors obres presentades al concurs de cartells de les Festes, obrin el curs del Museu de la Festa

El Museu Valencià de la Festa (Algemesí) inaugura estos dies un seguici d’exposicions vinculades a la Festa de la Mare de Déu de la Salut, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2011. En tan sols dos dies, el Museu presentarà al públic un total de 5 exposicions amb diferents representacions artístiques elaborades per artistes locals.

Divendres, 4 de setembre s’ha obert la mostra “Memòria d’un Bastonet. Homenatge als nostres majors”. El ball dels Bastonets ha estat tradicionalment un element clau en el seguici processional de la festa. En esta ocasió la Coordinació dels Bastonets d’Algemesí, tot fent-se servir de fotografies d’arxiu, audiovisuals, vestits, partitures, pals i planxes recullen la memòria del ball durant gran part del segle XX i la seua evolució. Una exposició que ve acompanyada de les anotacions d’experts en la festa en matèria d’història, música, dansa i tradicions, i com no, les memòries i vivències dels més majors.

El dissabte, 5 de setembre a les 19.30h.s’inaugura l’exposició “El paisatge a escena I” de Joaquín Artés. En este cas, l’autor ens convida a endinsar-nos per la seua visió del paisatge a través dels tons pastels, la pintura contemporània i d’un traçat poc definit perquè els assistents recreen mentalment la ubicació i deixen volar la imaginació, en un seguici d’obres de gran bellesa.

Una mostra de socarrats i escultura ceràmica. Esta magnífica obra conté dos vessants. Per una banda, “L’Auca dels miracles de la Mare de Déu” de Mari Carmen Machí, amb la coneguda tècnica del “socarrat”, tota una obra d’art que conjuga tradició, història i cultura en el marc incomparable que proporciona la famosa Troballa de la Mare de Déu de la Salut a l’interior d’un tronc de morera en la Partida de Berca, allà pel 1247, fins a la seua exaltació com a patrona d’Algemesí. Per altra banda, i en el mateix espai expositiu, Luís Manuel Caballero ens ofereix una representació única i mai vista de “La Processó de la Mare de Déu de la Salut” amb escultures ceràmiques, on els indrets de la nostra festa més coneguda queden plasmats amb tots els detalls, configurant tota una meravella als sentits a tamany reduït, de gran valor material i simbòlic.

A pocs dies de que els carrers d’Algemesí s’omplin de música, color, tradició, història i festa, s’exposen les obres finalistes en l’elecció del cartell guanyador de les Festes de la Mare de Déu de la Salut 2015, obra de Laura Murillo Paredes. Entre estes produccions artístiques en destaquen de gran bellesa i acurada tècnica, elaborades per coneguts artistes locals, regionals i de l’àmbit estatal, que fan d’este tradicional concurs de cartells una mostra d’art inigualable.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here