Alzira i Carcaixent deuen estar d’acord sobre l’Autovia o la Via verda segons el Consell

10
549

Obras Públicas pospone cualquier decisión sobre el proyecto del PP en la avenida de la Ribera hasta que haya consenso

La Conselleria de Vivienda, Obras Públicas y Vertebración del Territorio no moverá un papel ni menos un euro hasta que los ayuntamientos de Carcaixent y Alzira, ambos con alcaldes de Compromís, se pongan de acuerdo sobre si quieren una autovía o una vía verde.

El departamento que dirige María José Salvador ha dado marcha atrás y ha emplazado a los alcaldes de ambas ciudades, Paco Salom y Diego Gómez, a decidir qué hacer con el proyecto que el PP licitó antes de las elecciones para duplicar un modesto tramo de algo más de 600 metros de la avenida de la Ribera, entre Alzira y Carcaixent. El Gobierno de Alzira rechaza el proyecto de plano y prefiere que esa inversión se destine a una vía verde, pero el de Carcaixent se ha molestado porque nadie le ha consultado y pide que le expliquen con datos y estudios porqué es mejor una vía verde que el inicio de una autovía.

Gómez y Salom no se verán hasta final de mes o principios de septiembre porque el segundo sí está estos días en el ayuntamiento, pero Gómez se encuentra de viaje en la India.

En la marejada terció ayer el vicesecretario de la conselleria, Francesc Signes, que habló por la mañana con el alcalde de Carcaixent tras publicar Levante-EMV el malestar de este gobierno que llegó a llamar «irresponsable» al Consell en una escalada verbal que, de momento, no tiene precedentes entre cargos públicos de los mismos partidos que sustentan el bipartito del Consell, PSPV y Compromís. Signes dijo ayer que el departamento de Obras Públicas no va a adoptar «ninguna decisión» sin que se produzca antes un consenso entre los dos ayuntamientos. El alto cargo del Consell admitió que la conselleria debería de haber escuchado al Ayuntamiento de Carcaixent antes de dar por hecha la anulación del proyecto como solicitaba el de Alzira.

Reunión en septiembre

Signes ha citado en la conselleria para la primera semana de septiembre a los dos alcaldes, aunque este departamento espera que lleguen con un acuerdo bajo el brazo. Entonces se valorará, pero el Consell tampoco se cierra a estudiar otras opciones, como la salida a la autovía desde Carcaixent hasta Alberic por Cogullada como reclama Salom. «Nunca tomaremos una decisión que no está consensuada por todos», aseguró Signes.

El Consell también va a poner sobre la mesa el debate de la conexión directa de Alzira con la autopista AP-7, una reclamación histórica de los empresarios de esta ciudad y que el nuevo bipartito quiere reclamar también al Gobierno central. La conselleria está convencida de que habrá un acuerdo y que se encajará el proyecto más adecuado tanto para Carcaixent como para Alzira.

Carlos Alós / Levante-Emv

10 Comentarios

 1. Aquesta qüestió ha deixat en evidencia, primer a l’Alcalde d’Alzira per la seva manca de tacte al no comptar amb Carcaixent per fer-li a la Conselleria la proposta de paralització de l’expedient d’adjudicació de les obres. Segón a l’Alcalde de Carcaixent per estar de vacances i no deixar ningú amb experiencia al càrrec de l’Ajuntament. I tercer al Vice secretari de la Conselleria En Francesc Signes (i aquest sí que té experiencia doncs està tota la vida vivint dels impostos dels valencians) per precipitar-se amb la presa de la decisió de paralització del mencionat expedient. Com a “aviso para navegantes”, hi ha que deixar constancia de que el senyor Signes, va dir públicament que paralitzava l’obra, però no que aquestos diners els destinava a cap Via Verda.

  També a deixat en evidencia els grups de l’opossició de Carcaixent, tots están de vacances, ningú no ha dit rés al respecte, bueno sí, el PSPV-PSOE que per fer-li la pilota al senyor Signes, anteposant els interessos de partit als del seu poble, va recolzar la decissió de la Conselleria de paralitzar l’expedient.

  Està be que l’Alcalde d’Alzira reivindique el que crega millor per al seu poble, no se li pot demanar que pensé també amb els pobles d’al voltant ja que la planificació del territori es responsabilitat de la Conselleria. I molt bé, encara que amb un poc de retard, la postura de l’Alcalde de Carcaixent demanant més trellat a la Conselleria i que aprofite per a posar damunt la taula la necessitat d’una eixida directa de Carcaixent a l’Autopista A7 des de la rodona de Cogullada a la CV-550 entre Benimuslem i Alberic. Tot això sense deixar de costat la Via Verda.

  Espere que l’Alcalde de Carcaixent, en la reunió que el senyor Signes diu que ha convocat per a Setembre, no es deixe convèncer de la paralització de les obres del desdoblament de l’Avinguda de la Ribera ja que aquest és un eix d’atracció comercial importantissim com a eixida económica i de creació de llocs de treball per al nostre poble i ens interessa potenciar-lo.

  • Ni l»alcalde de Carcaixent ha estat de vacances (estarà de vacances del 24 al 30 d’agost) ni l’ajuntament de Carcaixent ha estat informat de res del que s’haja pogut decidir allà on s’haja decidit alguna cosa (si és que s’ha decidit) que afecte a l’Avinguda de la Ribera.
   L’única cosa clara en tot este assumpte és que Carcaixent necessita comunicació ràpida i adequada amb l’autovia, i que esta comunicació pot ser pel nord (des de la rotonda de Sta Barbera fins el Molí Borrego en Guadassuar) o pel sud (millorant allò que siga necessari l’actual carretera que ens comunica amb Alberic).
   En esta decisió seran fonamentals els informes tècnics i econòmics.

   Qualsevol altre debat sobre un projecte que afecta solament al tram comprès entre la rodona del bingo i la rodona del Tenisquash (uns 650 metres d’un tot de1500) el considere secundari per a Carcaixent, i sol aporta confusió i pol.lèmica improductiva.

   I això no significa cap oposició a una futura via verda.

   • Efectivament senyor Alcalde, Carcaixent necessita una eixida dirècta a l’Autopista A7, es indispensable per poder promocionar una zona industrial per si algún día canvía la situació econòmica, però no crec que pel nord siga l’eixida més adequada ja que en l’únic lloc que es pot crear alguna zona industrial es en l’oest i el sud de Carcaixent, per tant l’Ajuntament deuría insistir en l’eixida oest a l’Autopista A7. I no espere tants informes que Alzira que té millors comunicacions, eixida directa a l’A7 ja fa temps que està demanant l’Eixida a l’AP7 per Algemesí, i La Pobla i també Guadassuar ja ens han passat en zones industrials, i nosaltres demanant informes técnics i, a més a més, econòmics.

    El debat sobre el manteniment del projecte intègre de l’Avinguda de la Ribera no és una polémica improductiva, si no tot el contrari, i si vosté creu que aporta confusió hi haurà que aclarir-ho, fer públics els planols del Projecte per a que la gent puga opinar.

    Això que li diuen desdoblament, no es més (que jo sàpiga) que la continuación de les obres per a fer l’Avinguda tal i com està previst al projecte inicial, que es una avinguda semblant a l’Avinguda Antic Regne de València, amb 52 metres d’amplada, un bulevar central, etc., i es va accelerar la construcción provisional d’una part de les obres per a que Eroski acceptara instal.lar-se en Carcaixent. Per tant, i a pesar de que la major part de l’Avinguda està al terme municipal d’Alzira, si s’acabara de fer com està al projecte, es podría (posiblement) convertir en la zona comercial més important de la Ribera amb el que això suposa per la creació de llocs de treball dels que tant necessitats estem a Carcaixent.

    Pot ser un somni, d’acord, però no creu vosté que val la pena debatre-ho, tindre-ho en compte, no considerar-ho secundari ni una pol.lèmica improductiva.

 2. No em puc creure que en una situació com l’actual, amb una crisi econòmica que fa patir necessitats bàsiques a bona part de la població i amb una crisi ecològica cada any més greu, un alcalde es senta molest perquè ningú l’ha consultat en demanar que s’anul·le el projecte de desdoblar 626 metres de carretera en el terme d’Alzira, que no resol cap problema de circulació, entre d’altres coses perquè no hi exisitx i perquè és tracta sols d’ 1/3 de l’Avinguda de la Ribera, un projecte que destrossaria més fanecades de terres fèrtils, malbaratant damunt altres 2’5 milions d’euros per a deixar el trànsit pràcticament igual en tota l’Avinguda/carretera.

  Que parlen, es consulten i es reunixen els alcaldes tot el que vulguen però, per favor, que no es malbaraten ja més diners públics ni més medi ambient ni més futur!

  Enterent-se tots del que està passant fora dels despatxos amb aire condicionat, als carrers i els camps: les pujades de temperatures no són casuals i cada vegada en seran majors. Entenguen ja que fa tanta calor principalment perque hi ha massa asfalt i massa cotxes circulant i és imprescindible deixar de fomentar-los.

  Si seguim com ara les temperatures pujaran entre els 2 i els 7 ºC més. Srs. alcaldes i regidors facen vostés l’esforç mental de pensar com viuríem a la Ribera amb estius encara molt més calorosos que l’actual….

  El pròxim mes de novembre es farà la COP-21 en París i en ella es donaran raons sobrades per a deixar de destrossar la Natura i fomentar les alternatives ecològiques, com per exemple la Via Verda que venim demanant fa anys. Facen el favor d’escoltar-ho tots, ens juguem el futur.

  I enhorabona a la nova Conselleria per paralitzar aquest obsolet projecte!

  PD: El primer semestre de 2015 ha sido el más caluroso de la historia:
  http://elpais.com/elpais/2015/08/20/ciencia/1440084196_720250.html?id_externo_rsoc=FB_CM

  • Pedro Dominguez, como no podría ser de otra forma, tu eres de Alzira y como buen alzireño defiendes la postura de tu Alcalde, como siempre has hecho, aunque sea con el cerco y hundimiento de Carcaixent, cortar las vías de comunicación o dejarlas absoletas es lo que pretende el alcalde de Alzira, no será que con el desdoblamiento deja inservible el Centro Comercial de Vilella, ya que cortaría el barranco existente junto a la carretera, mirad un poco el plan y el proyecto y después juzgad, la vía verde, puede ser igualmente construida junto al desdoblamiento, o es que una vía para caminar tiene que tener música.

 3. COMUNICACIÓ RÀPIDA?

  La comunicació ràpida de Carcaixent amb l’autovia que comença al Molí Borrego en Alzira és un altre tema molt mitificat ací des de fa lustres. Veiem-ho amb nombres concrets:

  Entre l’eixida de Carcaixent pel CC Ribera del Xúquer i el Molí Borrego hi ha 5’4 km, que a una velocitat mitjana de 50 km/h es recorren en 6’5 minuts. Si es fera una nova connexió directa per Vilella tindria 5 km, que recorreguts a una velocitat mitjana de 100 km/h (siguem optimistes) es recorrerien en 3 minuts. Per tant es guanyarien, amb aquesta via ràpida 3’5 minuts…

  3’5 minutets estalviats, en el millor dels casos, a canvi de gastar més de 100 milions d’€ (*), destrossar centenars de fanecades de terres fèrtils, trencar brutalment el paisatge (la carretera aniria elevada fins a 8 m en alguns punts si no recorde mal) i creuaria una zona hidràulica complicadíssima de barrancs i meandres. L’impacte ambiental seria terrible, el perill d’inundacions s’agreujaria, el paisatge quedaria malferit i el cost resultaria astronòmic. I tot això per estalviar tres minutets i mig!

  Un temps insignificant quan es tracta de l’exportació o el turisme, perquè els viatges són de moltes hores…

  Per tant aquesta proposta és absolutament antiecològica i antieconòmica, i ningú hauria de tornar a plantejar-la.

  Si del que es tracta, com supose, és de fomentar el desenvolupament de Carcaixent, aixó no es va a aconseguir «acostant-lo» 3 minuts a l’autovia, igual que tampoc no es desenvolupen els nostres pobles fent-ne tants polígons industrials com s’han fet (ara tenim eixos solars destrossats i abandonats com a recordatori d’una política totalment desencertada). Si volem desenvolupament el que cal es potenciar la nova economia, l’economia ecològica i social, respectuosa amb el medi ambient i amb les persones, perque la vella economia està ja caducant, no crea llocs de treball sinò tot el contrari i a més a més ens duu a la fallida econòmica i mediambiental.

  Pedro Domínguez

  *
  https://www.riberaexpress.es/2012/03/31/infraestructuras-prioriza-la-construccion-del-enlace-de-carcaixent-con-la-autovia-de-guadassuar/

  http://www.ahorraresfacil.net/lariberaenbici/docs/autovies/mapa_vilella.jpg

  http://www.ahorraresfacil.net/lariberaenbici/docs/autovies/alegacions_vilella.pdf

  • Vuelves a equivocarte Pedro Dominguez, Carcaixent y els carcaixentins, no quieren la Autovía por economizar tiempo de viaje, la quieren para tener mejor comunicación de salida y entrada a Carcaixent, y ni Alzira ni nadie son suficientes para privar a una ciudad de su progreso, en cuanto a lo de terrenos fértiles, haztelo mirar.

 4. Quina llàstima que anem tots junts en la mateixa nau espacial!
  I quina injustícia que hàgem de patir cada volta més calor, desertificació, plagues i demés problemes associats tots, tant els que volem respectar ja els malmesos equilibris naturals com els inconscients que encara volen més asfalt i formigó!

  • Senyor Pedro Dominguez, estem totalment d’acord en que hi ha que aturar l’escalfament global, que tots anem en la mateixa nau i que uns estem patint el que fan els altres. Però mentrestant en Carcaixent volem menjar.

   Quan Alzira te el macropolígon industrial El Pla, un polígon industrial en la carretera de Gandia, un polígon industrial en les Barraques, un altre polígon industrial en la carretera d’Albalat, la zona de terciari (El Punt) de la carretera d’Albalat, etc., o siga, vint vegades mes industria i serveis que Carcaixent i per tant han maltractat vint vegades mes el medi que Carcaixent que per no tindre no tenim ni solars industrials per a oferir, entre altres raons per no tindre un bon accés a les vies ràpides de comunicació com l’A7, i per tot això tenim molt mes atur que Alzira.

   Senyor Dominguez, Carcaixent ha perdut moltes vegades el tren i vosté no ens pot demanar que el tornem a perdre, vosté no ens pot demanar als carcaixentins que estem quetets, i que ens dediquem a l’agricultura ecològica i al turisme.

 5. Però vosaltres haveu passat per eixos macropolígons?
  El nou del Pla i l’altre de la ITV estan pràcticament buits, i el d’Albalat a mitges. Tindre molts polígons no vol dir tindre molta indústria, en aquest cas vol dir simplement que s’han malbaratat molts milions i terres fèrtils, i que alguns s’han omplit les butxaques amb els diners de tots…
  Repetisc, la vella economia no te futur, ha caducat, sols l’economia verda pot desenvolupar-se encara i crear molts llocs de treball.
  I no ho diem sols els ecologistes, ho diu fins i tot l’OIT:
  http://www.elmundo.es/elmundo/2012/08/17/natura/1345205562.html

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here