La Ribera denuncia la «manca» de ajudes d’Europa al caqui front el vet rus

0
424
L’alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega, denuncia junt l’eurodiputat Jordi Sebastià, alcaldes, alcaldesses, regidors i representants el sector agrícola de La Ribera, la manca d’ajudes de la Comissió Europea al caqui, front el vet rus
Maria Josep Ortega, alcaldessa de Carlet, ha impulsat este matí una reunió amb l’eurodiputat membre de la comissió d’agricultura de l’eurocambra, Jordi Sebastià, a l’ajuntament carletí, amb alcaldes i regidors de pràcticament tota la comarca, els sindicats agraris, La Unió de Llauradors i AVA-Asaja i cooperatives de La Ribera per denunciar la manca d’ajudes de la Comissió Europea al caqui després del vet rus de fa un any als productes europeus, entre ells els valencians.
Tal i com ha afirmat l’eurodiputat valencià «la decisió de la Unió Europea d’imposar sancions econòmiques a Rússia arran de la crisi a Ucraïna, ha comportat com a resposta el vet rus a una llista de productes europeus entre els quals es troben fruites i verdures que els agricultors valencians exportaven amb molt d’esforç a aquell país. El sector agrari valencià s’ha vist molt afectat per aquesta decisió política i les seues conseqüències».
«Per tal de pal·liar la crisi»,ha explicat Jordi Sebastià, «la Comissió Europea va posar en marxa l’estiu passat un pla de compensacions i va elaborar una llista de productes afectats. Des del primer moment, tots els interlocutors europeus del sector van manifestar que el pla es quedava molt curt i  que la llista de productes no estava completa. De la mateixa manera ha reaccionat la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu que en les compareixences del comissari Hogan li ha recordat que el mecanisme de crisi no havia funcionat bé i que molts afectats n’havien quedat fora».
Els representants de les organitzacions agraries han expressat el seu malestar, ja que «tot i les advertències del sector, enguany els problemes continuen i la posició de la Comissió Europea no ha canviat substancialment. Con l’any passat, les ajudes són molt curtes i molts productes ni tan sols tenen dret a aquestes compensacions. Un d’aquests productes és el caqui, que es produeix a la nostra comarca i que tenia en Rússia un dels seus mercats emergents que ara s’ha perdut. Cal remarcar que aproximadament el 87% de les exportacions d’aquest producte tenien com a destinatari a Rússia. Tot l’esforç tècnic i humà que ha representat la introducció del caqui d’alta qualitat en la Ribera, i que s’ha concretat en la creació d’una denominació d’origen molt apreciada “Caqui de la Ribera del Xúquer”. Una denominació que ja en 2002, la Unió Europea va atorgar a la variedad Rojo Brillante, cultivada en esta comarca, dotant-la de la máxima protección a una figura de calidad. Ara mateix, deixant-la fora de les ajudes,  es posa en perill la continuïtat d’un cultiu que té una producció i facturació ascendent, que manté a milers de llocs de treball i que a més, deixa a la Comunitat Valenciana com una de les regions europees més castigades pel vet».
Per últim, l’alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega ha afirmat que «és per això que nosaltres, alcaldes dels municipis de la Ribera i representants del sector agrari, cooperatives i organitzacions professionals, li demanem com a responsable màxim de l’agricultura europea una modificació urgent de la llista de productes amb dret a ajudes compensatòries a causa del vet rus per tal que s’incloga també el caqui, i esperem una resposta satisfactòria el més prompte possible i li hem fet arribar al Comissari d’agricultura de la Comissió Europea, Phil Hogan, un manifest signat per tots en estos termes».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here