Francesc Xavier Rausell: «Els espolins valencians no són del XVIII pertanyen tolts al segle XIX»

0
471

Francesc Xavier Rausell, mestre del grup de dansa de Carcaixent Les Folies, explicará en el seu segon llibre sobre indumentària valenciana que el vestit de valenciana «el va crear la burgesia local partir de finals del segle XIX», una conclusió a la que ha arribat després de 10 anys d’investigacions.

Rausell s’ha mostrat a este respecte molt contundent i qualifica de «mentida» el que «s’ha venut fins ara sobre el tratge valencià que tenia els seus origens en el segle XVIII, tots els espolins valencians daten del segle XIX».

Abans, considera este investigador aficant a Carcaixent, «sols hia havien brocats, teles espolinades i d’importació». I pel que fa a la indumentària dels homes Rausell assegura que té «reminiscències morisques», que utilitzen una indumentària «menys festiva» que la de les dones.

El primer treball nomenat «Indumentària tradicional valenciana» publicat en octubre de l’any passat, consta de 450 pàgines i 830 imatges en les que l’autor basa el seu estudi sobre les matèries primes, la fabricació de teixits, el cromatisme, la confecció i un diccionari de teixits, entre d’altres.

El primer treball i el segon que serà publicat en la pròxima tardor, són producte d’un exhaustiu treball de documentació utilitzant fonts històriques fins i tot procedents de La Sorbona de Paris.Donada l’escasa bibliografia existent sobre esta matèria; «tan sols la publicada per Almela i Vives en 1954 i poc més».

Culminat, en la pràctica, el segon volum, Francesc Xavier Rausell, es troba visitant els ajuntaments de la comarca, i fins i tot el de Valéncia, per tal de finançar este interesant estudi sobre «la vasta indumentària tradicional valenciana».

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here