Els romans de la Via Scipionis acampen este diumenge a Algemesí

0
647

Algemesi VIA SCIPIONISEl diumenge vinent 9 d’agost els romans del projecte “Via Scipionis” arribaran a Algemesí entre les 16.00 i les 18.00 hores. El seu campament el muntaran al Parc Bernat Guinovart i estarà obert al públic a les 19.30 hores. Aquests guerrers de l’actualitat mostraran la forma de vida que duien els antics romans, el campament i la indumentària d’aquella època.

Via Scipionis

S’obri la ruta de turisme cultural Via Scipionis; un projecte únic, entre la recreació històrica i l’arqueologia, que emula un fet bèl·lic de la II Guerra Púnica, datat de l’any 209 aC. La ruta recorre les comunitats autònomes de Catalunya, València, Castella- la Manxa i Múrcia. Algemesí, junt amb Sagunt, València i Xàtiva, seran el punt de partida i d’arribada.

450 Km en 15 dies

Per tal de recrear aquest moment històric, s’ha organitzat una ruta de 450 km d’una durada de 15 dies, que es va iniciar a la desembocadura de l’Ebre el passat 3 d’agost i que té previst arribar a Cartagena el dia 17. Durant tot el recorregut, hi participen 10 voluntaris, en la seua majoria arqueòlegs i historiadors, caracteritzats com a membres dels cossos de legionaris republicans. En aquest fel bèl·lic hi van participar quatre legions romanes, comandades per Publi Escipió, per atacar la base de subministrament de les tropes cartagineses d’Anníbal, instal·lada a Cartagena. Aquesta ruta surt de l’Aldea, ja que és en aquesta població on es va localitzar un campament romà, identificat com el campament “Nova Classis”.

Per al bon funcionament de la ruta, s’ha establert una jerarquia militar i unes rutines diàries, com cuinar diferents àpats, o les guàrdies de vigilància nocturna. Una altra d’aquestes pràctiques serà construir un campament militar romà, que s’oferirà al públic per tal de visitar-lo i conéixer com era la vida quotidiana d’una legió al segle III aC. El coordinador de la Via Scipionis, José Miguel Gallego, ens comenta que aquest projecte té per objectiu estudiar aquest període, però a la vegada també potenciar-se com un atractiu turístic pels municipis que hi formen part.

Per la seua part, l’Ajuntament d’Algemesí s’ha mostrat molt satisfet amb aquest projecte. Aquesta ruta, conjuntament amb el Camí de Sant Jaume de Llevant i la recent Ruta del Cid, banyen les terres algemesinenques d’història i tradició. L’empresa Artífex, on també participen La Subura i Bellum Annibalicum, ha sigut la principal promotora d’aquesta idea. Via Scipionis compta amb l’aval del Laboratori d’Arqueologia Experimental de La Universitat Autònoma de Madrid, l’Associació Espanyola d’Arqueologia Experimental i la Xarxa Internacional de Museus a l’Aire Lliure.

Via Scipionis un projecte únic de recreació històrica i d’arqueologia experimental

Un itinerari de reconstrucció històrica entre Amposta i Cartagena

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Via Scipionis un projecte únic de recreació històrica i d’arqueologia experimental

El projecte VIA SCIPIONIS vol emular un fet bèl·lic de la II Guerra Púnica en recrear  l’itinerari recorregut, l’any 209 aC, per quatre legions romanes comandades per Publius Scipio per atacar la base de subministrament de les tropes cartaginesos d’Anibal que estava instal·lada a Cartagena. Aquesta ruta de recreació històrica i d’arqueologia experimental sortirà d’Amposta on a l’altra banda de riu, en terme de l’Aldea, s’ha localitzat un campament romà, identificat com el “Nova Classis”. El recorregut, de 450 km i d’una durada de 15 dies, es farà caracteritzats d’època fent el mateix tipus de vida que un legionari del segle III aC.

L’acció té com a finalitat complementaria recollir fons per a l’ONG Educo (per a beques menjador) i al mateix temps es volen recollir dades científiques. El finançament del projecte es realitzarà per aportacions voluntàries, amb aquesta finalitat hi ha penjada una pàgina per a micro-mecenatge al Verkami amb el següent enllaç: http://www.verkami.com/projects/7801-via-scipionis.

L’itinerari recorrerà les antigues vies de comunicació i per a rememorar l’episodi un grup de 10 voluntaris (aproximadament un manipulo), marxaran caracteritzats com a membres dels cossos de legionaris republicans (veles, principes,hastatus, triarius), si bé també poden haver-hi representants del pobles aliats Roma com tropes dels pobles de la península ibèrica (Ilergets, indikets, edetans…) o de la península itàlica (samnites, etruscs,…).L’expedició contarà amb una secció d’impedimenta, es a dir, amb un carro de carrega per a l’equipament (tendes d’acampada, aliments, begudes, etc). Cada dia, al tard, es muntarà un petit castrum o campament militar roma, i s’oferirà al públic poder visitar-lo i conèixer  com era la vida quotidiana d’una legió al s. III a. C.

La Via Scipionis s’integra en una proposta turística i cultural de projecció internacional, la VIA ANNIBALICA, que pretén emular la gesta d’Annibal de creuar els Alps amb elefants el 2015. En tots dos projectes hi participen l’Asociación para la recreación de la Segunda Guerra Púnica, Bellum Annibalicum, Evocati apri Scipionni, Ibercalafell i la Federación de tropas de Cartagineses y Romanos.

La primera etapa de la Via Scipionis entre Amposta i Traiguera es va realitzar el passa dia 5 de juliol. Aquesta iniciativa servirà com a motor de dinamització turística en els municipis per on passa, essent un potent atractiu per a la població i una bona oportunitat per a totes aquelles persones que volen conèixer el seu passat i es volen atansar a la historia, l’arqueologia i la recreació històrica d’una forma diferent però rigorosa.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here