El govern d’Alzira retira dos rajols de Claur que retrataven a Bastidas i Fita per ser «contrari al culte a la personalitat»

2
414
Claur amb els operaris davant el mural / foto: Levante
Claur amb els operaris davant el mural / foto: Levante
Xavier Claur
Xavier Claur

Els grups municipals de Compromís, PSPV-PSOE i EUPV davant les declaracions en premsa del ceramista local Xavier Claur en relació al panell ceràmic encomanat a ell i ja abonat, manifesten que són partidaris d’evitar el culte a la personalitat des de les institucions publiques i més mentre s’exerceix el càrrec.

Xavier Claur que, havia retratat en dos rajols a l’exalcaldessa Elena Bastidas i a l’exregidor de Festes Rafael Fita ha acusat en un mitjà de comunicació a l’actual govern de ser «forçat» a retirar-lo del panell ceràmic dedicat a la Setmana Santa d’Alzira, fet que es va consumar ahir.
El tripartit local  considera, a més, que els càrrecs públics són temporals i de servei públic, i ja tenen certes prerrogatives; no pel simple fet d’exercir-los implica que es dediquen espais i obres d’art.
3. Les decisions de l’equip de govern són col·legiades en bona part dels temes, i en el cas que ens ocupa, també.
4. Quant al mural ceràmic, sense entrar al fons del debat de l’oportunitat o del contingut, no s’ha ordenat la seua retirada, sinó que s’ha continuat amb la decisió de l’anterior equip de govern de procedir a completar la seua col·locació, per què ja estava pagat des del desembre del 2014.
5. Val a dir que l’anterior equip de govern va ordenar la seua col·locació, per treballadores i treballadors municipals i no pel taller de l’artista, malgrat no estar acabat, en plena campanya electoral. Cosa a la que accedí el sr. Xavier Claur a aquest imperatiu del govern de torn. De fet, a hores d’ara, el mural encara resta inacabat.
6. En el mural, en la seua majoria, no apareixen retratades persones reals. Hi ha hagut una voluntat clara i manifesta de l’artista de retratar a les autoritats municipals, voluntàriament o no.
7. En el cas del rajol on apareixen retratats l’anterior alcaldessa i el regidor de festes, el nou equip de govern, com a òrgan de contractació, va explicitar que anava en contra del seu criteri que amb diners públics es feren retrats públics de les autoritats. En cap cas el nou equip de govern va entrar ni en l’estil o la presència o no d’altres elements, com no pot ser d’altra manera.
8. L’import total del mural a nom de l’Ajuntament d’Alzira, on apareixen retratats la sra. Bastidas i el sr. Fita, en contra del manifestat públicament per l’artista, ascendeix a 11.643 euros, dels quals 9.000 són pagats íntegrament per l’erari públic. A més a més, l’anterior equip de govern no va comptar amb propostes i pressupostos d’altres artistes locals, sinó que es va donar directament al sr. Claur.
9. El sr. Claur va acceptar el criteri de l’equip de govern actual de retirar la peça polèmica, si bé va exigir que se li pagara, a banda, el nou rajol a col·locar o bé si altres resultaven danyats. També cal indicar que altres peces, en les que l’autor va errar en el dibuix de les andes, ha passat el seu cost a la Junta de Germandats i Confraries.
10. Si el sr. Claur entén que ha sigut un atac a la seua llibertat d’expressió podia haver pres tres decisions: no haver acceptat l’acord, haver-se quedat l’obra o bé tornat els diners cobrats. Però, no ha sigut el cas.
11. Entenem que els únics protagonistes del mural han de ser la Setmana Santa i les confraries.

Des de l’equip de govern i els grups municipals que l’integren manifestem la nostra sorpresa per l’actitud del sr. Claur en tot moment, des d’acceptar a retratar a les autoritats de torn fins a desdir-se de l’acord que ell havia acceptat, així com de les incerteses i acusacions infundades vessades contra els regidors i regidores d’aquest ajuntament.

2 Comentarios

  1. Molt be pel nou equip de govern. Ja era hora de que es prengueren decisions valentes, no només per aquesta, si no també per altres que s’han pres com el tema de bous al carrer.

    Esperem que continuen amb el mateix trajecte en tota la legislatura.

  2. me parece muy bien, y lo que me parece más lamentable de todo esto es que en ese mural (el señor artista) haya que aparezcan las corporación municipal que son los que menos trabajan por la semana santa y que en su lugar pusieran a otras hermandades antes que la figura del FITAAAA aysss señor este hombre que siempre a mirado por mantener nuestras fiestas patronales (ironías baratas)

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here