Mesures per evitar problemes dermatològics a l’estiu

0
371

· El 75% de les consultes per peu d’atleta, afecció ocasionada principalment per la calor, la humitat i el fregament, es produïx a l’estiu.

· L’ús de determinats medicaments o cosmètics poden sensibilitzar la pell enfront de les radiacions solars i produir taques fosques en la pell.

· Algunes afeccions cutànies, com la psoriasi, l’acne i l’èczema, poden veure’s beneficiades per una exposició moderada al sol.

Alzira (23.07.15).- El Departament de Salut de La Ribera, a través del seu Servici de Dermatologia, alerta dels problemes dermatològics que es poden produir durant els mesos d’estiu, a causa de la calor, la humitat i la intensitat de la radiació solar.

En este sentit, cal destacar que, precisament, són la calor, la humitat i el fregament els principals causants de l’aparició de la tinea pedis o peu d’atleta, una afecció generada per fongs que provoca, entre altres símptomes, sudoració, mal olor, enrogiment, picor o cremor. Segons ha destacat la cap del Servici de Dermatologia del Departament de Salut de La Ribera, Dra. Carmen Ortega, “el 75% de les consultes sobre esta infecció es produïxen durant l’estiu”.

El peu d’atleta afecta principalment joves i esportistes, i es contagia, bàsicament, per freqüentar llocs d’ús públic contaminats, com a piscines, dutxes públiques o vestuaris, així com per compartir tovalles, roba o utensilis contaminats. Segons la Dra. Ortega, “esta afecció té una fàcil curació i, generalment, basta amb l’aplicació d’una crema sobre la pell dels peus, sempre que no es tracte d’una infecció severa, i en este cas, caldria recórrer a medicaments antimicòtics o antibiòtics”.

Per tal d’evitar l’aparició d’esta afecció, es recomana “eixugar bé els peus després de llavar-los, especialment entre els espais interdigitals; canviar els calcetins i el calçat diàriament, i evitar les fregades”, hi ha assenyalat la Dra. Ortega, qui ha afegit que “en gimnasos, piscines, vestuaris i dutxes, cal utilitzar sabatilles de bany i evitar xafar les estores amb els peus descalços; així mateix, és aconsellable també empolvorar calcetins i sabates amb un antifúngic en pols i, en persones amb sudoració excessiva, aplicar antitranspirants”.

Efectes del sol sobre la pell

Pel que es referix a la radiació solar sobre la pell, la Dra. Ortega ha recordat que “entre els efectes més perniciosos d’una mala exposició als rajos solars en esta època de l’any, es troba el desenvotupament d’un melanoma o càncer de pell”.

“Evitar les cremades solars, especialment en els primers 20 anys de vida, és essencial per a previndre el melanoma”, hi ha assenyalat la Dra. Ortega. Així, es recomana “aplicar per tot el cos crema de protecció solar 30 minuts abans de l’exposició i renovar-la cada 2 hores, extremant les precaucions en les zones més sensibles del cos, com són la cara, el coll, la calba, les orelles, l’escot i l’empenya i protegint els llavis amb barres fotoprotectores”, ha afirmat la Dra. Ortega.

Evitar exposar-se al sol en les hores centrals del dia i utilitzar un factor adequat de protecció, “són altres mesures de precaució que hem d’adoptar per a evitar les cremades solars, així com cuidar la nostra pell i evitar el fotoenvelliment”.

Segons la cap del Servici de Dermatologia del Departament de Salut de La Ribera, “és també important evitar determinats medicaments, com a antihistamínics tòpics o antiinflamatoris tòpics, i cosmètics, que poden sensibilitzar la pell enfront de les radiacions solars i generar dermatitis de contacte”.

Així, la Dra. Ortega aconsella “llegir convenientment els prospectes o informar-se través del personal sanitari dels possibles efectes que el sol pot produir en medicaments que estiguem prenent, així com realitzar l’exposició al sol només amb el fotoprotector solar, sense utilitzar cremes corporals, colònies, perfums o desodorants, que poden produir taques fosques en la pell”.

En tot cas, la Dra. Ortega també ha recordat que “una exposició moderada al sol, pot millorar l’aparença d’algunes afeccions cutànies, com la psoriasi, l’acne o l’èczema”. De fet, per exemple, en alguns casos als pacients amb psoriasi se’ls aplica sol artificial en les teràpies, ja que este tractament millora notablement la pell de qui ho patix.

En el cas de persones afectades per acne, “és recomanable que utilitzen fotoprotectors lliures d’olis, sempre tenint en compte el factor de protecció adequat al seu fototip de pell”, ha afirmat la Dra. Ortega.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here