Europa multa el falsejament del dèficit pel PP en la Generalitat

0
369

És la primera vegada que la UE sanciona un Estat membre per manipular estadístiques

Els Estats membres de la Unió Europea han aprovat aquest dilluns una multa a l’Estat espanyol de 18,93 milions d’euros per la manipulació per «negligència greu» de les estadístiques de dèficit i deute per part del Consell (PP) al País Valencià mitjançant l’ocultació sistemàtica d’una part de la despesa sanitària.

El suposat falsejament dels comptes es va produir entre 1988 i 2011, però la multa es refereix només al període 2011-2012, ja que la Comissió Europea –responsable de presentar la proposta de sanció– només disposa de poders per a investigar les estadístiques dels Estats membres des de llavors. En 2012 es van corregir els problemes detectats.

L’import de la multa és pràcticament simbòlic, ja que se situa molt per sota del màxim previst en la legislació de la UE, que ascendiria a 2.000 milions d’euros en el cas de l’Estat espanyol (el 0,2% del PIB).

No obstant açò, es tracta de la primera vegada que la UE sanciona un Estat membre per manipulació de les estadístiques basant-se en la nova legislació que es va aprovar en 2011 arran del falsejament de les estadístiques a Grècia, el descobriment de les quals va marcar l’origen de la crisi de deute.

«La nostra recerca ha conclòs que la comunitat autònoma de València va cometre una negligència greu al no registrar despeses sanitàries», va dir el maig passat la comissària responsable d’Eurostat, Marianne Thyssen, en anunciar que Brussel·les demanaria una multa per a l’Estat espanyol.

«València ha informat incorrectament sobre la despesa sanitària i ha enviat dades incorrectes sobre la despesa pública a les autoritats estadístiques espanyoles. Com a resultat d’açò, durant molt de temps, les dades enviades per l’Estat espanyol a Eurostat en el context del procediment per dèficit excessiu no eren plenament correctes», va agregar.

L’Executiu comunitari fa responsable de la negligència a la Intervenció General de la Generalitat Valenciana, i considera que va actuar en solitari. A més, s’ha tingut en compte que les autoritats espanyoles han cooperat plenament amb la investigació.

Europa Press / Laveupv.com

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here