La X campanya «Llegir en Valencià» arranca plenament consolidada

0
484

 

La 10a campanya «Llegir en valencià» arranca plenament consolidada • La campanya ha tingut un abast de més de 250.000 lectors durant aquests 10 anys • Nombroses entitats i representants polítics van assistir a l’acte per a donar suport a aquesta iniciativa que comença el 21 de juny en el diari Levante-EMV La campanya «Llegir en valencià, paraules d’amor» es va presentar ahir dimecres, 17 de juny.

A l’acte van assistir representants de totes les entitats patrocinadores –Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, Levante-EMV, Consum, Caixa Popular, Terra Valenciana, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Diputació de València, Escola Valenciana i Consell Valencià de Cultura–, així com una bona representació dels col·laboradors, les entitats adherides i els nous equips de govern municipals. Amb l’acte, la Fundació Bromera confirma el seu compromís amb el foment de la lectura amb una campanya que contribueix a la difusió de la nostra llengua i cultura, la qual ha tingut un abast de més de 250.000 lectors al llarg de l’última dècada. Enguany, amb la campanya «Llegir en valencià, paraules d’amor» es presenten 11 narracions en què l’amor és protagonista: amor adolescent, desamors, amors de joventut, amors sense fronteres, segones oportunitats, amor filial…

Els llibres es poden aconseguir amb el diari Levante-EMV dissabtes i diumenges per només 1 € (a excepció del primer, que es llançarà de manera gratuïta aquest diumenge) des del 21 de juny fins al 26 de juliol. També es distribuiran amb el diari Información d’Alacant entre el 5 de juliol i el 9 d’agost. Durant la presentació, conduïda per l’humorista i guionista Eugeni Alemany, l’autora del primer títol, Maria Jesús Bolta, va destacar la necessitat d’estimar els llibres «perquè són les llavors dels pobles lliures i feliços» i va demanar que «llegim, doncs, i fem-ho en valencià, perquè llegir ens fa sentir vius i aquest és el primer pas per a la revolució». El director de la Fundació Bromera, Josep A. Fluixà, va agrair la col·laboració de totes les entitats i va incidir en el fet que «com a valencians i valencianes podem discrepar en moltes coses, però necessitem estar units en la nostra estima per la llengua».

Per la seua banda, el cap de la secció de cultura, societat i suplements de Levante-EMV, Joan Carles Martí, va confirmar el seu compromís amb la campanya i el seu interés per «difondre-la a través de Levante-EMV així com la seua intenció d’arribar cada vegada a molta més gent». Tots els representants de les entitats patrocinadores van destacar també la consolidació d’una campanya que des de fa deu anys té com a objectiu guanyar lectors en valencià. El representant de Caixa Popular, Miquel Micó, va remarcar que «el valencià forma part dels nostres valors essencials». El director de relacions externes de Consum, Francisco Javier Quiles, va assegurar «que portem en el nostre ADN el foment de la cultura local i, per això, coincidim plenament amb els valors d’aquesta campanya». Jesús Huguet, en representació del Consell Valencià de Cultura, va recitar uns versos plens de simbolisme, que parlaven de l’amor i la lluita. Per part de les institucions públiques vinculades a «Llegir en valencià», Verònica Cantó –en representació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua– va destacar «el valor de la paraula escrita perquè una societat que llig és més culta, més llesta, més democràtica i, per tant, té molt més futur». Inmaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, va assegurar que «les nostres paraules no moriran mentre les recordem, ens emocionem amb elles i les usem, cada vegada més, a tothora i en tots els àmbits, fins que fem normal viure en valencià».

Des de la Universitat d’Alacant, Ferran Isabel, subdirector del Servei de Llengües i Cultura, va manifestar que «l’ànima està feta de paraules. En la mesura que les fomentem, les compartim, les estimem, enriquirem l’ànima compartida de la nostra societat». A més, en el 10é aniversari de la campanya, junt amb les més de 50 institucions adherides a la campanya, també han participat representants de diversos municipis valencians. De fet, entre els assistents hi havia els alcaldes Diego Gómez (Alzira), Marta Trenzano (Algemesí), Pablo Puig (la Font d’en Carròs) i Neus Garrigues (la Pobla Llarga), així com regidors de cultura de diversos consistoris com Alcoi, l’Alcúdia i Canals, entre altres. Els llibres de la col·lecció «Paraules d’amor» Les onze narracions que donen forma a la col·lecció estan escrites per a l’ocasió per escriptors valencians consolidats i de gran prestigi: Joan Pla, Gemma Pasqual, Joanjo Garcia, Francesc Gisbert, Pasqual Alapont, Maria Jesús Bolta, Àngels Moreno, Vicent Enric Belda, Josep Millo, Vicent Sanhermelando i Mercè Climent. Les cobertes dels llibres han sigut il·lustrades per una gran nòmina d’il·lustradors valencians: Ana Juan, Eli M. Rufat, Ramon Pla i Manuel Boix, entre altres. En «Llegir en valencià, paraules d’amor» trobem també una selecció d’onze poemes, un per cada llibre, escrits per autors valencians contemporanis i clàssics que versen sobre el tipus d’amor de l’obra en qüestió. Cada títol inclou, a més, un glossari amb el significat d’algunes paraules i recomanacions per a llegir més llibres dels autors de la campanya.

Els relats són breus i amb lletra fàcil de llegir, dirigits a un públic adult i seleccionats per a agradar als lectors poc habituats a la lectura en valencià, però també despertaran l’interés d’aquells amb més experiència. La campanya d’enguany, igual que les darreres edicions, també es complementa amb un espai web propi: www.llegirenvalencia.org. Ací podem trobar l’espot televisiu, falques de ràdio, articles sobre lectura i animació lectora, entrevistes a personatges reconeguts i el tradicional concurs, amb vals de compra de Consum, Pollos Planes, La Parrilla de Pollos Planes i Terra Valenciana. Aquesta desena campanya consolida un camí de col·laboració i d’unió d’esforços que la Fundació Bromera va impulsar ara fa deu anys i que té el suport explícit d’empreses, universitats, partits polítics, organitzacions econòmiques, sindicals i professionals així com diversos col·lectius cívics de caire divers que aposten per un objectiu comú: millorar l’índex de lectura al nostre territori i que la gent llija en valencià.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here