Més Algemesí considera que «cal començar de zero» l’abastiment de la Ribera

0
441

M+S ALGEMESÍ, amb independència del nivell de responsabilitat que tinga en la nova corporació, farà a partir del dia 15 una crida a la constitució d’una plataforma de negociació integrada per tots els ajuntaments de signe progressista afectats per les obres d’abastiment d’aigua potable a la Ribera. La nostra intenció és que hi participen tant els que en l’actualitat reben  com el que rebran aigua de l’ETAP de la Garrofera.

La notícia apareguda aquesta setmana sobre que el govern del PP, estant ja en funcions, formalitzà el contracte de gestió per a 4 anys de l’ETAP demostra la  pressa que s’ha tingut per tancar un tema en el qual el que s’ha intentat és sols fer negoci en compte d reparar una injustícia històrica que hem patit els habitants de la Ribera.

Per a M+S ALGEMESÍ cal replantejar novament tota la qüestió i desfer algunes de les arbitràries decisions que s’han pres. Des de la fórmula que s’ha adoptar per adjudicar l’aigua –com un intercanvi d’usos a través d’una Comunitat d’Usuaris- fins al fet d’obligar als propis usuaris a amortitzar l’obra cobrant-los fins i tot uns interessos del 4% s’ha de replantejar i tombar. La proposta que anem a defensar en el grup de treball que esperem que finalment es forme és no donar per vàlida la política de fets consumats a la que ha jugat el PP. Per a nosaltres, i per raons tant polítiques com sobretot ètiques, la concessió d’aigua ha de ser directa i no a través d’un intercanvi que únicament el que fa és mercantilitzar aquesta qüestió. Per un altra banda considerem que de la inversió s’ha de fer càrrec l’administració autonòmica, i no els usuaris que ja s’han fet càrrec durant més de vint anys de tenir que comprar aigua embotellada perquè la que se’ls subministrava no estava en condicions òptimes. Aquestes dues decisions que ha pres en aquesta qüestió el ja finiquitat govern popular han anat en contra de la doctrina europea de “qui contamina paga” i han establert una doctrina molt neoconservadora de que “la víctima paga”, i per tant han de ser anul·lades de la forma que es considere convenient.

Per a nosaltres resulta necessari i irrenunciable el deconstruir l’absurda política que ha dut el PP en aquest tema, i ara es donen les condicions per fer-ho, ja que tots els ajuntaments afectats van a estar governats per forces progressistes i el mateix va a passar amb el govern de la Generalitat.

A nivell local una prioritat absoluta va a ser analitzar en quina situació administrativa es troba el subministrament de l’aigua que des del mes passat està arribant a les nostres llar. Caldrà saber, en primer lloc  qui ha de fer-se càrrec de pagar eixa aigua que se’n ha subministrat. Per una banda el servei de subministrament de l’aigua està adjudicant a l’empresa Aguas de València, però per un altra tot i que en els seu moment ens adherirem a la Comunitat d’Usuaris per al tema de l’intercanvi d’aigües, tampoc tenim constància de cap tipus d’acord o conveni sobre el tema de la potabilitzadora ni, sobretot no tenim constància de cap modificació de les tarifes de l’aigua potable que és competència de plenari.

El govern popular eixint, tant a nivell autonòmic com local, deixa un embolic jurídic i administratiu de primera magnitud en el tema de l’aigua potable i M+S ALGEMESÍ no està disposat a assumir perquè sí aquest embolic. Deixant ben clar que no anem a renunciar a una aigua de qualitat que devíem de gaudir fa decennis, considerem necessari que els pobles de la Ribera afectats comencem des de ja a fer un front comú per retrotaure totes eixes decisions perjudicials per als ciutadans i renegociar una nova situació i condicions per a l’ús de l’ETAP d’Alzira.

Cal fer les coses bé i començar doncs de zero. I a nivell local caldrà veure com resoldre el tema legal i administratiu de qui ha decidit fer ús d’un aigua que s’està comprant i subministrant sense que s’haja fet cap estudi per part dels tècnics municipals sobre la viabilitat de tals decisions ni cap modificació de les tarifes. Almenys en el cas d’Algemesí tenim clar que s’han pres decisions polítiques precipitades sense cap aval ni informe tècnic de les que algú deurà respondre.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here