Aturem la LOMQE / Opinió: Pedro Dominguez

0
273

Sembla que s’han acabat els governs de majories absolutes i decretassos, i amb ells esperem que també s’acaben definitivament la prepotència, l’amiguisme, el clientelisme, el malbaratament, la corrupció i tants altres vicis com han anat acumulant els governs que hem patit. Comença doncs el temps del diàleg, diàleg entre les forces polítiques que han rebut la responsabilitat del canvi i estan obligades a entendre’s perquè eixe és el sentit majoritari dels sufragis (la gent està ja molt farta d’aquesta dreta rància, podrida, ionqui dels diners) i diàleg també amb les forces socials, de base, que constituïxen el teixit més viu i positiu del nostre poble.

Ara caldrà, doncs, revisar-ho tot i demanar responsabilitats als qui s’han enriquit amb les inútils i malbaratadores obres i esdeveniments que handeixat Conselleries i Ajuntaments eixuts i endeutats fins a nivells pràcticament insostenibles: 37.376 milions d’€ declarats i ja vorem quan sumen els reals. Si els nous governants no volen gestionar només la misèria i els forats que deixen els que per fi farem fora, si volen netejar la imatge d’un PV que ha sigut exemple internacional de corrupció i motiu de burla pertot arreu, hauran d’auditar i exigir responsabilitats legals i econòmiques als qui han dirigit les institucions valencianes durant dècades. Imprescindible serà també revisar tots els contractes públics recentment signats, a corre-cuita, que deixen vilment compromesos amb empreses privades i per a lustres molts serveis públics bàsics (per a què es fiquen a polítics gent que no saben o no volen gestionar lo públic?) i d’altres que pretenen seguir asfaltant/formigonant més fanecades de terra fèrtil; s’hauran doncs d’estudiar i anul·lar els que vagen contra l’interés públic, com per exemple l’innecessari, car i destructiu desdoblament d’1/3 de l’Avinguda de la Ribera (CV-572), a Alzira, que han tret a concurs justament aquest mes per 2’5 milions d’€, 420 milions de pessetes, com si ens sobraren els milions i no hi hagueren coses més urgents!

I paral·lelament caldrà reclamar al govern central un altre concert econòmic més just, perquè l’actual ens situa com a comunitat netament pagadora encara que tenim una renda per capita un 12% inferior a la mitjana espanyola, la qual cosa no és justa ni equilibrada. Segons calcula l’economista Vicent Cucarella, entre 2002 i 2013 el dèficit històric acumulat que ens deu l’Estat central és d’11.600 milions d’€…

Així doncs, el futur es presenta esperançador però complicat i no hi haurà prou amb un govern de partits progressistes perquè l’oposició no serà sols el PP; a poquet que toquen eixe 10% privilegiat, que ha viscut i viu a costa dels altres, perquè comence a pagar part d’aquesta crisi, que han provocat ells amb la seua avarícia i ineptitud, aleshores el govern tindrà assegurada l’oposició dels poders fàctics: banca, església, cacics, especuladors, etc., i dels seus mitjans de comunicació massius. Per tant, per a canviar a fons aquest sistema caducat i podrit, resulta imprescindible enfortir i mobilitzar les organitzacions socials: sindicats de classe, assemblees ciutadanes, PAHs, AMPAs, associacions d’alumnes, de veïns, ecologistes, de dones, antimilitaristes, laiques, etc. etc.

I una de les decisions més urgents que s’ha de prendre és la paralització immediata de la LOMQE, Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat de l’Ensenyament, la famosa llei Wert, per a anul·lar-la i fer, només es puga, una altra Llei d’Educació consensuada amb tots els sectors a l’estil deFinlàndia, un país capdavanter on tots valoren molt l’educació i els pares participen molt, on el 98% dels centres són públics i dediquen el 6% del seu PIB a educació (ací sols el 4’5%).

Ací en canvi, primer decretaren l’augment de la càrrega lectiva als professors i la massificació dels alumnes, i quan ja havien colpejat prou l’Ensenyament Públic llavors digueren que anaven a millorar-lo amb aquesta llei autoritària, partidista, retrògrada, neoliberal, catòlica, cínica, classista, sexista, recentralitzadora, que no ha tingut en compte els sectors implicats, que disminuïx la participació i l’autonomia de la comunitat educativa; una llei aprovada per un govern arcaïtzant, prepotent, aïllat, d’ordene i mane, que s’empenya en augmentar les hores de religió catòlica i fer-la puntuable, com en el franquisme (quan ens lliurarem d’aquests residus tòxics de la dictadura?); una llei que sols beneficia els centres privats i imposa proves per a establir rànquings i segregar l’alumnat massa prompte, fregant la il·legalitat, i mancada de la dotació necessària per a implantar TICs, NESE, desdoblaments, etc.

Si el govern autonòmic sortint haguera sigut ètic i honrat hauria posposat l’aplicació de la Llei Wert per a després de les eleccions, com han fet en altres autonomies, fins i tot per a després de les nacionals, que seran en novembre. Però en volta d’això el que han fet és accelerar l’aplicació, imposant-la als centres a marxes forçades, sense tindre clar d’on eixiran els mitjans per a la seua implantació; de pressa i corrent, com si es tractara d’un altre contracte més…

Així doncs, com ja s’han pronunciat els directors dels instituts públics, és urgent paralitzar l’aplicació d’aquesta llei nefasta, almenys durant el curs vinent; perquè, a més, el Consell encara no ha tret el decret que regula horaris, currícul, avaluació i ordenació. Tots els sectors que defensem l’Ensenyament públic, laic i de qualitat estem d’acord amb l’ajornament i els que han de formar el nou govern haurien de pronunciar-se també en el mateix sentit. Seria un bon començament paralitzar aquesta pèssima llei, ajornar-la com han fet en Andalusia, Euskadi i Catalunya per a substituir-la després per una altra consensuada, moderna i eficient, amb més ciències i lletres en volta de religió.

Pedro Domínguez

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here