Alternatives a l’Hort de Redal / Opinió: Adelaida Pau

0
394

No entraré a discutir de qui és la culpa del passat al voltant del famós hort de Redal. Toni Murillo, en la comissió d’investigació celebrada el dia 31 desembre de 2012, va deixar les coses molt clares. Tan clares que havent-se gravat les intervencions dels ponents, el PP ha impedit fins ara que aquestes puguen eixir a la llum pública com ho ha demanat insistentment el grup municipal de Compromís.

És cert que és una barbaritat que els alzirenys i alzirenyes tinguem que pagar 12.496.364,68 € per 180 fanecades de terra, però el que ja frega l’esperpent és estar pagant per un terreny del que no podrem disposar ni gaudir en 15 anys per la dolenta gestió del PP. M’imagine que en la mentalitat de llaurador d’Enrique Montalvá, aquest estarà molt content de veure la finca en producció i neta. El cert es que jo també ho estaria si el beneficis repercutiren al poble d’Alzira en lloc d’un particular, que és el que realment està passant.

Ho compararia com al llaurador de fa uns anys que tenia un camp de tarongers, i sols sabia treballar i posar diners, sense agafar ni una taronja, i que desprès de tant de sacrifici per traure un benefici es trobara que el comerç no el pagara ni un duro. A qui no li ha passat? i que cara de babaus se’ns ha quedat? Doncs el mateix però repetit durant 15 anys, amb l’agreujant que en aquest cas estem parlant de més de 12 milions d’euros, que vulgues o no hem de pagar sense cap compensació que compense el deute.

Si damunt afegim que per pagar part d’aquest deute el PP ha fet un préstec de més de 7,7 milions d’euros que deixarà l’Ajuntament lligat de mans per activar l’economia i l’ocupació durant els propers anys, sent tant greu la situació que ni la promesa «estrella» del PP per a aquestes eleccions podran complir (no podran comprar en un futur immediat els cinemes Colon) i Elena ho sap, com tampoc va poder complir amb les promeses “estrella” que van fer en les eleccions passades, ni tenim pont, ni l’auditori, ni se’ls espera.

Però tornem a l’Hort de Redal. Des de Compromís per Alzira pensem que podrien haver-se donat altres solucions, tenint l‘interès dels ciutadans present a l’hora de decidir i obrir la participació als mateixos. Ningú posa en dubte que el primer es pagar el deute, però també tenim clar que mentre es busca alguna eixida a aquests terrenys, els mateixos els ha de gaudir el poble, que a la fi és el que aquesta pagant-los.

Aquesta finca es de bona terra i té pous d’aigua, per la que l’Ajuntament podria haver dedicat part de les fanecades a horts urbans, amb assignació d’aigua gratis, en lloc de la miniatura que s’han destinat (menys d´una fanecada de les 180), el cultiu dels mateix podria haver ajudat a les famílies i hagués creat una mica d’il·lusió a les persones que s’han convertit en aturats de llarga durada, siguen joves o majors. També s´hauria pogut crear un espai divulgatiu sobre l’agricultura, i la vida al voltant del Xúquer, amb l’habitatge i el motor, on els alumnes dels col·legis d’Alzira i voltants podrien realitzar tallers sobre la que era la principal riquesa de la nostra terra, conèixer els seus utensilis, varietats de verdures i fruiters, i fins i tot tenir el seu propi hortet cada col·legi.

I per suposat, reservar una gran zona recreativa prop del riu, un lloc on els ciutadans i ciutadanes, que estan pagant el terreny, puguen passar el dia i fer-se una paella o torra de carn, com tenen en altres pobles propers com Alcúdia, Algemesí, Carcaixent. Llocs que son molt freqüentats pels alzirenys. I al voltant d’aquests espais es podria haver fet un circuit per fer esport, un embarcador de piragües, etc.

A la fi es podrien haver realitzat tantes coses; però la falta d’interès i idees de l’equip de govern ens ha condemnat als alzirenys i alzirenyes a tindre que continuar pagant sense poder gaudir ni obtenir cap benefici de la nostra propietat. Però tot es pot parlar, tot es pot intentar i des de Compromís per Alzira estem oberts a escoltar i consensuar.

Adelaida Pau
Regidora de Compromís per Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here