Poemes, dances, premis i reivindicacions en la cloenda de la Setmana pel Xúquer

0
384

Una setmana plena d’activitats han conclòs aquest matí a la Plaça Major d’Alzira. La Setmana pel Xúquer va començar el dilluns amb la inauguració d’una exposició fotogràfica que resumia els tres concursos que Xúquer Viu ha organitzat aquests darrers anys; el dijous una interessant mesa redona amb experts en temes relacionats amb el riu, l’Albufera, els aqüífers i el canvi climàtic i el divendres un passeig a peu per l’Illa del Xúquer, Al-Gezira.

Aquest matí, com a colofó de la setmana, ha tingut lloc un acte en el que diverses persones han llegit poemes relacionats amb el riu, en especial del poeta hispano-àrab Ibn Jafaya, nascut a Alzira a l’any 1058; s’han repartit els premis del concurs de cartells als escolars de distints centres d’Alzira; grups de danses d’Alzira, de Sueca i d’altres pobles de la Ribera han interpretat distintes danses i la jornada ha finalitzat amb la lectura d’un manifesta reivindicatiu a càrrec de Pedro Domínguez.

La valoració de la setmana, per part dels organitzadors ha sigut positiva, en quant que a través de les distintes activitats planificades s’ha aconseguit avançar en la sensibilització social cap als greus problemes pels que travessen els nostres ecosistemes aquàtics en general i el nostre Xúquer i Albufera en particular.

La cultura i la Natura no estan renyides sinó tot el contrari: els pobles amb més cultura són precisament els que més cuiden la Natura, perquè saben que poden gaudir d’ella, aprendre amb ella i que la seua vida depén directament de la bona conservació d’ella. Per això hem volgut donar-li a la Festa pel Xúquer, aquest dissabte 28-M, un contingut cultural i hem començat amb la lectura de poemes sobre el Xúquer i els rius.

Així, Josep Antoni i Alba Fluixà recitaren alguns poemes d’Ibn Hafaja, el poeta alzireny medieval, i altres seus. Armand i Dolors González recitaren en valencià i en àrab el poema “La bellesa del riu”, també d’Ibn Hafaja. Vicent Camarasa recità un altre poema dedicat al Xúquer, finalitzant Maria Calvo i Maria Fernández, recitant aquesta última un poema propi.

A continuació el Grup de Danses d’Alzira i de la Ribera, amb els dolçainers de la Colla de les Raboses, va fer un parell de danses al mig de la plaça primer i al voltant de la font rodona després. Feia molta calor ja, l’estiu sembla haver arribat hui.

En mig de les dues danses hem lliurat els tres Premis del I Concurs de Cartells sobre el Xúquer. En el nivell de Primària l’obra guanyadora és la de Iris Rosell del Col·legi Públic Gloria Fuertes, en ESO la guanyadora és la d’Ángela Mondéjar Pérez de l’Institut Públic JM Parra i en Batxillerat-Cicles la de Laura Peris Aliste també de l’Institut JM Parra.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here