Salom acusa al PP «d’abandonar» el Premi Xaro Vidal de Carcaixent

4
450

Després de 12 edicions del Premi Xaro Vidal, i amb una important dotació econòmica, el govern de Lola Botella renuncia de fet a continuar convocant-lo, sense una explicació clara. La desidia del PP fa malbè un premi de característiques úniques i descuida el record d’aquella carcaixentina amant del teatre que va ser Xaro Vidal.

 En el passat ple del dia 26 de febrer el Grup Municipal Bloc-Compromís va preguntar a l’Equip de govern per la convocatòria del premi, que hauria d’haver-se produït en 2013 i lliurar-se en 2014. I això perquè una setmana abans, el 19 de febrer de 2015, diversos mitjans de comunicació es feien ressò de la notícia que La Sala Escalante de la Diputació de València convocava la I Edició del Premi de Teatre Infantil “Escalante Centre Teatral”. El dia 22 de febrer, Edicions Bromera, editorial que publicarà el Premi, penjava les bases del concurs literari a la seua pàgina web.

Des del grup que lidera Paco Salom expliquen que tal i com van exposar al ple: ens va sorprendre que es parlara d’aquest premi com el primer que es convoca per a obres de teatre infantil escrites en valencià, ja que l’ajuntament de Carcaixent ha fet dotze edicions del Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal-Ciutat de Carcaixent, que va ser atorgat per última vegada en 2012”.

Salom continua: “L’any 2012, quan es va lliurar l’últim premi atorgat, la regidoria de Cultura va informar que, atenent les dificultats econòmiques que es travessaven el premi passaria a ser biennal, com els Premis Literaris Ciutat de Carcaixent, que es convoquen en un any i es lliuren en el següent, repartint així l’import del premi i el cost de l’edició en dos exercicis comptables. Però el ben cert és que ni a la web de l’Ajuntament ni a la de Bromera, l’editorial que publicava el premi, consta cap convocatòria des de 2012.”

El Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal de Carcaixent ha estat l’únic premi de Teatre Infantil i es va convertir en un referent en la nostra llengua. Autors com Josep Ballester, Juli Disla, Teresa Broseta, Pep Albanell o Josep Antoni Fluixà han sigut mereixedors del guardó al llarg de la seua història.

La regidora d’Educació Isabel Gómez, davant la pregunta de Compromís va contestar al ple de febrer textualment que convocarien el premi “quan toque”. Salom li recorda: “Tocava el 2013, i haver-lo lliurat el 2014. Des de Compromís hem consultat totes les parts i ara sabem que com que l’Ajuntament de Carcaixent no ha fet el pas quan tocava, ni tampoc després de tres anys que tocara, l’editorial ha buscat altres aliats per cobrir un espai que resulta necessari per als docents i per als lectors, el teatre infantil, i els ha trobat a l’Escalante.” El portaveu de Compromís conclou: “Sols esperem que no siga massa tard per recuperar el premi que feia de Carcaixent un referent i retornar al Xaro Vidal-Ciutat de Carcaixent el prestigi amb el qual comptava. No estem disposats a que la desidia del PP faça malbé malbè un premi de característiques úniques i el que es pitjor que es descuide el record d’aquella carcaixentina amant del teatre, i membre de la companyia Agora, que va ser Xaro Vidal.”

4 Comentarios

  1. Tot aço és el que té el Sr. Salom per a denunciar a l’Ajuntament de Carcaixent???? L’eliminacio d’uns premis????? IMPRESIONANT!!!!!!!!!!!!!

    • Lamentablement, no. Hi han moltes i moltes denuncies i critiques, totes sense contestació. Es impresionant la falta d´informació i transparència del equip de govern.

  2. Lamentable que se abandone un premio como este, pero desde mi humildad pregunto; si esto se sabe desde el mes de febrero, ¿Por qué lo dice ahora el señor Salom? me da a mi que lleva usted muchas legislaturas de retraso.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here