La clau de la ciutat / Opinió: Xavier Cantera

0
192

 No volguera deixar passar el debat que existeix, inicialment obert amb una foto desagradable, en la qual apareixen diversos fallers orinant en un carrer de la ciutat. Ràpidament, i és lògic, que la dialèctica recórrega a recordar la imatge de l’Alcaldessa lliurant la clau de la ciutat al món faller.

Independentment que aquest problema té fàcil solució col·locant higiènics en varis o molts punts estratègics de la ciutat, vull aprofundir en el simbolisme del lliurament de la clau d’una ciutat, carregat de valors, perquè, tant qui la lliura com qui la rep considere aquest gest i no ho desprestigiem o fent mal ús d’ell o no creant les condicions adequades per a usar la clau i el que simbolitza amb dignitat i sense castigar a la part de la població que no participa activament d’aquesta conquesta fallera i festiva.
Crec que aquest gest té molt d’aquella tradició medieval, per la qual, amb la clau, se li permetia el lliure accés a la ciutat emmurallada a les personalitats de «confiança». Per contra, crec que no té el significat del lliurament del poder, juntament amb la clau, per a fer i desfer el que el recentment nomenat rei o reina volguera. Indubtablement té el simbolisme de la seua acceptació per part de la població. Però tampoc té res a veure amb el simbolisme d’una rendició covarda davant els invasors. Alguns, equivocadament, han pogut interpretar el lliurament de la clau com una cessió de poders i per tant, pensen que tenen carta blanca per a fer el que els done la real gana, passant-se totes les ordenances municipals per l’arc del triomf faller.

Clar que, aquests últims, mal assessorats, poden pensar que el lliurament de la clau és com aquell lliurament de les claus a Sant Pere que simbolitzaven el poder de «lligar i deslligar», és a dir, de perdonar o no perdonar totes les irregularitats i faltes de civisme que puguen cometre durant les festes falleres. Vaja com si tingueren una «butlla alcaldal» per a viure a plaer sense respectar als veïns que, per malaltia, treball o forma de pensar no volen participar activament en les Falles. Les claus signifiquen una confiança i un honor que no es poden malgastar amb actituds incivilitzades que desprestigien a les mateixes falles i a les bones falleres i bons fallers que són tots, menys uns pocs babaus.

Xavier Cantera 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here