La policía local de Sueca es reconeguda per la seua lluita contra la violència de génere

0
245

Des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana es treballa diàriament amb tots els mitjans a l’abast per a combatre este greu problema que afecta també al nostre municipi

El treball de l’agent Amparo Alandete sobre la violència de gènere entre els adolescents a través de les noves tecnologies, rep el reconeixement com el millor de tota la Comunitat Valenciana

La Regidoria de Seguretat Ciutadana, a través de la Policia Local de Sueca, ha tornat a demostrar el seu interés per la formació contínua dels agents en diversos àmbits de la societat, amb l’objectiu d’oferir als ciutadans un millor servei que redunde en més seguretat i qualitat de vida. En esta ocasió, l’agent Amparo Alandete, llicenciada en Psicologia, ha obtingut la màxima qualificació pel seu treball sobre violència de gènere entre els adolescents a través de les noves tecnologies, reconegut com el millor de tota la Comunitat Valenciana en un acte celebrat, fa uns dies, en la seu de l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE). A l’acte, presidit pel conseller de Governació i Justícia, Luis Santamaría, van assistir també la regidora de Seguretat Ciutadana, Mª José Sarrió, i l’inspector, Miquel Ferrando. “Una vegada més, queda reflectit l’interés propi que tenen els mateixos agents a ampliar la seua formació per a anar al capdavant sempre en esta lluita contra la violència de gènere. Des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana treballem diàriament amb tots els mitjans al nostre abast per a combatre este greu problema que afecta també al nostre municipi”, ha afirmat Sarrió.

“Tot este procés comença quan, l’any 2013, l’IVASPE oferix un curs sobre Especialització en Violència de Gènere. Donada la meua formació prèvia sobre este tema i el meu interés per la formació contínua, em vaig presentar i he estat durant els últims dos anys ampliant els meus coneixements. El curs, al qual acudixen més de 90 policies de tota la Comunitat Valenciana, es dividix en tres parts: una primera, legislativa; una segona, en la qual es tracten totes les institucions i departaments que treballen conjuntament amb la Policia: Guàrdia Civil, jutges, Serveis Socials, etc; i la tercera part, que consistix en la realització d’un projecte innovador i amb base científica sobre el tema de la violència de gènere. Formem llavors un grup per a treballar amb agents de Cullera, Tavernes, Torrent i l’Alcúdia de Crespins”, ha explicat l’agent Alandete.

A l’hora de decidir el tema objecte d’estudi, Alandete va suggerir la violència de gènere entre adolescents, donat l’augment considerable de casos que s’estaven detectant en el nostre municipi, i en tots en general, produïts a través de les noves tecnologies i xarxes socials, com ara Facebook, Twitter, Instagram, Tuenti i Whatsapp. “El que volem saber és, a pesar de l’avanç de la societat en temes d’igualtat, què està ocorrent entre els adolescents i com reben eixa violència. Arribem llavors a la conclusió que tenen un contacte molt directe amb les xarxes socials i que és, precisament a través d’estos mitjans, per on els arriba el problema. Per a realitzar l’estudi, cada agent, en el seu municipi, va dur a terme una sèrie d’enquestes a adolescents, de 13 a 18 anys, en diferents centres escolars”, explica Alandete, per a qui els resultats no poden ser més clarificadors del que està ocorrent: “la valoració que fem és alarmant perquè, dels 613 qüestionaris i 60 entrevistes que vam realitzar, vam obtindre un 4% de xics amb un perfil semblant al d’un possible maltractador en un futur, i un 23% de xiques amb un perfil semblant al d’una possible víctima en un futur”.

Un altre resultat de l’estudi que causa alarma, és la percepció que tenen els adolescents de la violència de gènere reduïda a un únic supòsit: el de l’home que pega a la dona; sense tindre en compte tants altres exemples com ara el de l’amenaça, l’insult, l’agressió verbal, les prohibicions, etc., “tot això, no ho consideren”. A més, una altra dada alarmant que s’extrau és que un percentatge important d’adolescents reconeix conéixer algun cas d’este tipus de violència en el seu entorn d’amics. “D’altra banda, ens n’adonem que ells afirmen disposar de molta informació sobre noves tecnologies, però la realitat és que, la majoria, no sabrien bloquejar comptes, desconeixen què passa quan puges una foto, no saben les prohibicions que existixen a certes edats, etc. Esta desinformació els fa més vulnerables a l’hora de convertir-se en víctimes”. Algunes de les conclusions que s’extrauen també de l’estudi són: la poca relació existent, de vegades, entre pares i fills; la falta de valors; la baixa autoestima; la por de denunciar; el sentiment de marginació de les víctimes; el desconeixement sobre què fer si s’està patint un problema d’este tipus; i l’excessiva influència d’alguns programes de televisió “en els quals es reflectix la figura del mascle ibèric, gràcies a la qual cosa s’està tornant a situacions que créiem superades fa molts anys, amb la gravetat afegida que ho veuen com a una cosa normal”.

“El grandíssim valor de la informació obtinguda amb este estudi radica en que ha sigut aportada pel mateixos adolescents. Han sigut ells qui han explicat i reflectit la situació que es viu en l’actualitat respecte a este problema. A partir d’ací, correspon a la societat administrar-la sàviament per a aconseguir crear les vies necessàries que ajuden a eliminar este greu problema, centrant-nos en la informació i educació dels xiquets i xiquetes”, afirma Alandete. “Intentarem que tota esta informació arribe a tots els col·legis del municipi perquè, al mateix temps, els menors tinguen consciència de la important funció que realitza la Policia Local, no sols quan el cas de violència ja s’ha produït, sinó també en la prevenció; així com fomentar totes les vies d’ajuda possibles des de les regidories de Seguretat Ciutadana i Polítiques d’Igualtat”, ha explicat Sarrió.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here