Més Algemesí explicarà la situació actual de cooperatives als llauradors

0
353
La ministra d’Agricultura en la COPAL

El principal i gran motor d’Algemesí és, com en quasi tota la Ribera, l’agricultura. I vinculada a ella es troba el sector financer de les caixes rurals. Tots dos sectors es troben immersos en una profunda crisi i en un període de transformació o adaptació a l’actual context global.

El llaurador valencià sempre ha estat un llaurador dinàmic i emprenedor, altrament no estaríem on estem. Però cada cop se li fa més difícil entendre l’actual situació. Al marge de grans i nefastos acords com són la PAC i altres tractats de lliure comerç, el llaurador d’Algemesí també es veu afectat per la legislació de l’estat i autonòmica que sovint sembla més dirigida a enfonsar-lo que a salvar-lo. L’actual govern en descomposició popular, a nivell de l’Estat espanyol en agost de 2013 es va publicar la Llei 13/2013 d’Integració cooperativa que pretén la fusió de cooperatives agroalimentàries formant grans cooperatives supraautonòmiques (de més d’una Comunitat Autònoma). D’altra banda la Generalitat Valenciana  reformà en juliol de 2014 la llei de cooperatives valencianes, reforma afectarà molt especialment a la cooperativa de cítrics més important de tot el País i l’Estat, la COPAL, tot i que la majoria de socis no són conscients.

Per explicar-ho M+S ALGEMESÍ portarà a Vanessa Campos, Doctora en Economia Social i Cooperativa i professora de la Facultat d’Economia de la Universitat de València. La professora Campos, que en l’actualitat es troba immersa en el procés de primàries de la Coalició COMPROMÍS, és una especialista en cooperatives agroalimentàries reconeguda a nivell europeu sent l’única valenciana que va participar en l’elaboració de l’informe de la Comissió Europea “Support for farmers’ cooperatives” que va formar part de la documentació de treball sobre la qual es va fer la darrera reforma de la PAC . Vanessa Campos ens explicarà i concretarà què pot significar per a Algemesí i la seua cooperativa l’aplicació de la nova legislació i defensarà les virtuts del moviment cooperatiu, que ara es veu amenaçat per les maniobres del PP. Aposta per les cooperatives agroalimentàries i el comerç de proximitat com a base d’una economia social i emprenedora que permeta a Algemesí superar una crisi que no ha de castigar a la gent del camp ni a les classes treballadores.

Però si el camp necessita una bona legislació, també necessita un bon i adequat finançament. És per això que M+S ALGEMESÍ porta també al mateix temps al Catedràtic d’Administració i Direcció d’Empreses de la Universitat de València, i director de l’Institut d’Economia Social i Cooperativa, doctor Joan Ramon Sanchis per parlar-nos de la situació actual de les poques caixes rurals valencianes que queden i de la legislació que sobre elles –i contra elles- està gestant-se a nivell autonòmic. El professor Sanchis, autor de l’interessant llibre “La banca que necesitamos” és també un reconegut especialista en crèdit cooperatiu. Joan Ramon Sanchis ens explicarà a quins reptes s’enfronta la nostra Caixa Rural d’Algemesí i sobretot ens explicarà que per eixir de l’actual hecatombe econòmica i social el que necessitem és caminar en la direcció contrària a la que ens duen les polítiques ultraliberals del PP, ja que ens proposa un model de banca alternativa, solidària i transparent que estiga al costat del llaurador i no contra el llaurador.

M+S ALGEMESÍ porta doncs a aquestes dues màximes autoritats en la matèria per tal que expliquen al llaurador d’Algemesí en quina situació es troba el món rural i quines polítiques del Partit Popular l’han dut a la precària situació en que està. Tot i que als grans mitjans de comunicació i a l’alta administració de l’Estat sols apareixen economistes partidaris d’un liberalisme ferotge que defensen que les persones no són més que una titella al servei de l’economia, existeixen molts economistes partidaris d’una economia social al servei de les persones. Nosaltres portem a dos economistes valencians d’aquest caire i els portem no sols per això, sinó perquè fan economia compromesa amb el fet diferencial valencià, fan economia tocant de peus a terra i coneixent la realitat del nostre País.

Us convidem a tots i a totes a escoltar aquest interessant anàlisis el proper DIMARTS DIA 27 DE GENER A LES 19:30 HORES A LA SALA D’ACTES DEL CASINO D’ALGEMESÍ.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here