L’Alcúdia ha dedicat tres dies a festejar a Sant Antoni

0
390

El cap de setmana passat, centenars d’alcudians i alcudianes han ignorat el fred i han eixit al carrer a celebrar els actes commemoratius de la festa de Sant Antoni Abat.

La vespra, la Foguera
Com mana la tradició, els Festers de Sant Antoni encengueren la seua foguera la vespra de Sant Antoni, i van fer al seu voltant una torrà de carn i embotit. Com que enguany el dia 16 queia en divendres, el veïnat s’acostà a veure-la en més quantitat que altres anys en què cau entre setmana. A més el fred que ja fa durant estos dies en pondre’s el sol, feia molt abellidor estar sopant al voltant de la foguera.

Dissabte, Correfoc i Dansà
Dissabte, dia del sant del Porquet, la festa es va traslladar al carrer de Sant Antoni, pel qual discorrien el Correfoc i la dansà. A les 7 de la vesprada, es donava la eixida del Correfoc dels Dimonis Enroscats de l’Alcúdia des de la plaça de l’Ajuntament, que pujà per Sant Antoni per acabar en la plaça del País valencià, on s’havien instal·lat els elements fixes de final d’espectacle, però abans, en arribar a la plaça, el correfoc va acabar per a donar pas a una exhibició dels aparells més espectaculars de la colla, com ara les màquines de cremar, la motxilla de foc i el cap de la Dragona Ramona .

Encara amb la olor a pólvora en les pituïtàries dels assistents, de la mateixa plaça va eixir la Dansà de Sant Antoni, organitzada pel Bolero, grup de danses de l’Alcúdia, que enguany tenia com a caps de dansa a Aitana Mata i a Ivan Martínez, que van obrir el Ball a ritme de Xàquera. Tot seguit, la dansà feu el camí contrari al correfoc fins acabar amb el ball del fandango al voltant de la foguera encesa a la plaça de l’Ajuntament. La dansà va reunir, a més dels membres del grup, veïns i veïnes vestides de particular i amb mantó, per afegir-se al ball de les danses.

En acabar la dansà i al mateix carrer Sant Antoni, el Bolero va parar taules i va oferir dolcets i mistela al veïnat.

Diumenge, Globotà i Benedicció

La Globotà dels Dimonis Enroscats és, a hores d’ara, un element important en la Festa de Sant Antoni, convertint-se en una mena d’aperitiu de la Benedicció.

Els dimonis van tenyir enguany la plaça de color “caqui”, entenent este color com el del fruit que té la seu de la DO a l’Alcúdia. A les 12:15 del migdia, la colla la Rosca va tocar una crida, es va llançar una carcassa i els xiquets i xiquetes, armats amb furgadents, prengueren la plaça del País valencià a l’assalt per a rebentar les 5.000 bufes que hi havia. Les quatre hores de feina dels Dimonis es van quedar en no res en minut i mig, i el so realment semblava el d’una mascletà.

Tot seguit, el senyor retor es va posar a la porta de l’ermita del Sant per anar beneint els animals i l’alcalde i el regidor de festes van repartir 700 pans beneits, garrofes i estampetes. Primer van passar les cavalleries, carros, calesses, genets i amazones , acabant amb el carro que transportava el Sant. Després, veïns i veïnes amb les seues mascotes.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here