La falla La Malva d’Alzira atorga el guardó d’or al dibuixant Ortifus

0
401

Enguany la nostra comissió ha decidit atorgar esta distinció a Antonio Ortiz “Ortifus”, considerat com un dels millors dibuixants i il·lustradors de la Comunitat Valenciana.

Ortifus

Ortifus va iniciar la seua carrera professional com a músic i dissenyador de joies, taulellets i teles. Cal destacar que com a músic va tindre una certa rellevància durant els anys 70, sent baixista dels grups Control i Orquestra València amb els que editaria 3 i 2 LP’s respectivament.
En tot cas, la seua faceta més reconeguda, i sobre la qual s’assenta bona part de la seua trajectòria professional, és la de dibuixant de tires còmiques i humorista gràfic. En el seu estil de dibuix destaca la utilització de línies senzilles i concises, així com la ironia i els jocs de paraules que utilitza, en gran, part recolzats per un titular extret d’algun mitjà de comunicació imprès.
El seu camí com a humorista gràfic s’inicia a finals de 1980, quan comença a publicar les seues tires col·laborant en mitjans de comunicació locals com el Diari de València, Notícies al Dia, Hoja del Lunes, la revista Qué i Dónde i, posteriorment, a principis de la dècada dels 90, en la revista satírica El Jueves.
Però no seria fins a finals de 1984 quan publicaria la seua primera tira en el diari Levante – El Mercantil Valenciano, en el que es convertiria al llarg del temps en una dels seus senyals més identificatives.
D’altra banda, també col·labora assíduament amb la revista Cartelera Túria i publica una tira setmanal en la revista de cobertura nacional Magazíne, per a la que va crear expressament el seu personatge el Mago Asín.
Els seus treballs han excedit l’àmbit dels mitjans de comunicació, col·laborant amb institucions com la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Generalitat Valenciana o el Col·legi de Farmacèutics de València, amb el que col·labora assíduament dins de la seua publicació Quaderns de Farmàcia.
El dibuixant també ha sabut traslladar el seu humor i les seues particulars figures a la festa de les Falles, dissenyant i creant monuments fallers, tant per a les institucions, Ajuntament de València (1988), com per a distintes comissions falleres de secció especial (Blanquerías en 1994, Convent de Jerusalem en 1998 o Na Jordana en 2000 i 2014).
L’Associació Cultural Falla Malva vol distingir enguany a Antonio Ortiz “Ortifus” amb aquest Guardó d’Or per la seua gran i llarga trajectòria professional i, també, per la seua vessant humana.
L’acte de lliurament del Guardó d’Or es durà a terme el dijous 5 febrer, a les 20 hores, en la Casa de la Cultura, dins dels actes programats en la XXIII Setmana Cultural.

Associació Cultural Falla Malva d’Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here