Més Algemesí acusa el conseller de «voler utilitzar» la Festa com a escut protector

0
216

Des de M+S ALGEMESÍ considerem que la presentació de l’esborrany de la Llei de Senyes d’Identitat que farà el Conseller de Governació Santamaría el dilluns davant el Patronat de la Festa de la Mare de Déu no és més que un lamentable intent d’implicar a aquesta institució en una llei clarament partidista, un intent d’utilitzar al Patronat com una mena d’escut institucional protector. En definitiva sols pretén fer-se la foto per poder dir que la seua nefasta llei sí compta amb l’aval d’un Patrimoni Immaterial de la Humanitat, ja que no compta amb l’aval ni de les universitats valencianes ni altres institucions culturals.

La llei que pretenen aprovar és una llei no consensuada que compta amb una clara i forta oposició d’un sector de l’oposició, ja que  no és una llei a favor de res, sinó en contra d’ institucions estatutàries com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Valencià de Cultura, i en contra del valencià.  Cal tindre en compte que el Consell Valencià de Cultura s’ha vist «menyspreat» per un govern autonòmic que ha elaborat en solitari un projecte de llei sense tenir en compte a la institució cultural i que, ara venint-se a fer la foto amb el Patronat, pretén donar una pàtina de cultura a una llei partidista. El seu president, Santiago Grisolía, creu que aquesta llei «no té sentit» i dubta dels seus efectes a curt termini. L’últim moviment del govern de Fabra en la falsa defensa del valencià és «un clar menyspreu» a aquesta institució, segons Grisolía, que a més, considera que el contingut de l’esborrany presentat és «inadequat i no té cap sentit«.

Els polítics populars del PP sols es recorden de la nostra Festa a l’hora de fer-se la foto, però mai a l’hora de donar-hi suport. econòmic Ni els pressupostos de la Generalitat ni els de l’Estat contemplen una partida nominativa específica per promocionar la Festa, tal i com ha demanat M+S ALGEMESÍ en una moció, i tal i com a petició nostra a demanat Compromís a les Corts. De fet no podem oblidar que la Consellera Català presentà a primeries de setembre una guia didàctica de “Cultura Popular” que no incloïa cap referència a la nostra Festa, guia que posteriorment rectificà a petició nostra.

Als capitosts populars els importa ben poc la Festa i la utilitzen sempre en  benefici seu, com van a fer en aquesta ocasió. Vincular-la amb una llei tan polèmica que com dèiem el propi Grisolía qualificava d’inadequada i sense cap sentit és voler utilitzar-la partidistament.

És evident que qualsevol llei sobre les senyes d’identitat valenciana ha d’incloure en lloc destacat la nostra Festa, però no és menys evident que aquesta problemàtica llei és una llei que no es fa per a defensar res sinó per atacar els valencians i valencianes que concebem i vivim la valenciania de manera diferent a la que ens volen imposar. Som nosaltres els que hem aconseguit, utilitzant-la en tots els àmbits, que pervisca la llengua que ens portà del nord Jaume I. No, no són ni els polítics del PP que només fan que assetjar-la ni la RACV, ni a Lo Rat Penat –associació amb un passat tan digne- qui està treballant pel valencià. El Conseller Santamaría que tan magníficament practica la valencianofòbia ara pretén utilitzar la nostra Festa per dissimular-la i no podem més que lamentar i denunciar públicament aquest fet.

Implicar al Patronat i la Festa en una llei no consensuada és intolerable i per això demanem que el PP valencià i el PP local es repense la conveniència d’implicar al Patronat en aquesta qüestió mentre no hi haja un consens de totes les forces polítiques en aquesta llei. M+S ALGEMESÍ reclama públicament que se suspenga la visita del Conseller Santamaría fins que s’haja aconseguit el suport del CVC i de l’AVL. Sols després d’això i de consensuar-la té sentit venir a Algemesí.

Per la nostra banda recordar que per al plenari de novembre nosaltres ja presentàrem una moció a l’ajuntament –que es debatrà en un futur- demanant la retiradara d’aquesta llei, donat que ja intuíem que el PP intentaria utilitzar políticament la Festa i al Patronat, tal i com així ha estat.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here