La Ribera clama a Antella contra el transvasament des d’Alarcón (RIBERA TV)

0
254

 

Sense aigua no hi ha futur! i El Xúquer no es ven! lemes de la concentració

 

Prop de 200 persones s’han concentrat aquest matí a l’Assut d’Antella per a exigir la plena recuperació del Xúquer i de l’Albufera i contra el transvasament d’aigua des d’Alarcón cap Alacant.

 

A la concentració han acudit representants de nombroses organitzacions ecologistes, socials, sindicals i agràries. Entre els representants polítics regidors d’una quinzena de pobles de la Ribera, representants de Podem, els alcaldes del PSPV d’Antella i Sumacàrcer, el diputat de Compromís al Congrés Joan Baldoví i el diputat autonòmic i candidat d’EUPV a les pròximes eleccions Ignacio Blanco.

 

En primer lloc ha pres la paraula Pedro Domínguez de la Ribera en Bici, i a continuació Roger Pons, president de Xúquer Viu, ha llegit el manifest de la convocatòria en que s’ha criticat la decisió de la USUJ d’acceptar el transvasament de 12 hm3 d’aigua a l’any des d’Alarcón a canvi de que els paguen l’aigua. Aquesta decisió suposa una doble pèrdua d’aigua: per una part la que ja no durà el riu i de l’altra la que s’extraurà de l’aqüífer de la Plana, a la Ribera, el qual ja està en prealerta i que és un recurs valiosíssim en cas de sequera forta.

 

El Ministeri d’Agricultura i la Generalitat que haurien de vetllar pel bon estat dels rius i de l’Albufera han actuat pressionant en favor d’interessos privats a costa de posar en perill la supervivència dels dos tresors valencians. Però l’ànsia del lobby d’Alacant és tan gran que fins i tot no en tenen prou amb aquest transvasament des d’Alarcón i continuen demanant el de Cortes de Pallàs, per a portar-se tota l’aigua del Xúquer. La volen de la Marquesa i d’Alarcón, de Cortes i d’Antella. Tota l’aigua del riu per a l’especulació i el negoci, sense importar-les en absolut la situació de sobrexplotació i degradació del Xúquer i l’Albufera.

 

Considerem altament negativa l’actitud del Ministeri i la Generalitat al permetre o impulsar aquesta decisió tan nefasta com innecessària, ja que si funcionara la dessaladora de Mutxamel, ja terminada, podria generar el doble d’aigua que s’agafà des d’Alarcón i a un preu similar o inferior.

 

Com deia recentment un periodista que coneix bé aquest tema: «Té algun sentit portar aigua des de centenars de quilòmetres de distància a costa de reduir les garanties dels regants tradicionals del Xúquer, de l’abastiment de València i àrea metropolitana, dels cabals ambientals del Xúquer i l’Albufera o de sobreexplotar els aqüífers de la Plana Sud de València, quan a uns quilòmetres disposes d’una font d’aigua dessalada en connexió amb els grans centres de distribució?»

 

Però darrere de tota aquesta operació també està la venda d’aigua per a interessos econòmics particulars, en un mercadeig que intenta apropiar-se d’un bé públic com és l’aigua. Però no oblidem que aquesta operació està impulsada i emparada pels que haurien de defensar eixe caràcter de l’aigua com a bé públic: la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

 

Volem que tan el Xúquer com l’Albufera estiguen vius per gaudir-los nosaltres i els nostres descendents. Cridem a la societat riberenca i valenciana a mobilitzar-se en defensa del Xúquer i de l’Albufera, perquè sense aigua no hi ha futur.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here