A defensar el Xúquer en bici

0
400

La Ribera en Bici assumix la convocatòria llançada per la Mesa pel Xúquer de fer una concentració en l’assut d’Antella contra el transvasament de 12 Hm3 d’aigua des d’Alarcón fins Alacant, perquè ni al Xúquer ni a l’Albufera els sobra aigua, tot el contrari.

Dies enrere el riu es va quedar tallat en l’assut de Cullera, on el nivell de l’aigua estava mig metre per davall del mur d’eixida, la qual cosa vol dir que no circulava cap cabal, un vertader i denunciable delit ecològic. Així mateix l’Albufera ha estat baixa de nivell durant els dies anteriors a les pluges.

Són situacions que es repetixen sovint, perquè sols en la Ribera ja hi ha unes 10 extraccions de cabal tan importants com les que se’n duen la Séquia Reial, la Canal Xúquer-Túria, la Séquia de Carcaixent, la Séquia de Sueca, la Séquia de Cullera, etc.

Així doncs no es necessari ser Enginyer de Rius i Marjals per adonar-se’n que el Xúquer, l’Albufera i els seus aqüífers estan ja sobreexplotats i per tant no els sobra cap Hm3 d’aigua, de manera que queda totalment fora de lloc qualsevol altre transvasament, ací o en la capçalera. Alacant hauria d’acabar amb el seu creixement turístic i especulatiu, que ja és insostenible, i buscar formes d’estalviar l’aigua que tenen perquè no hi ha més, ni al Xúquer ni a l’Ebre!

No volem que el Xúquer es quede sec a molts km de la desembocadura, com ara li ocorre al Túria, al Palància i d’altres rius valencians. Ni tampoc volem que l’Albufera es quede eutrofitzada i reduïda fins a desaparèixer tota vida d’ella. No volem que corrupptes i especuladors acaben amb aquests ecosistemes valencians.

Per això nosaltres també hi anirem el dissabte. Eixirem en bici a les 10 h de la Plaça Major d’Alzira per estar en l’assut d’Antella a les 12 h, quan es convoca la concentració. Després tornarem a dinar a casa.

Un bon passeig de 20+20 km, per pla, sense preses, amb bon temps (si es complixen les prediccions meteorològiques) i bona companyia, tot molt saludable. I a més ajudarem a salvar el Xúquer i l’Albufera…

Com sempre, el casc és recomanable per a tots i obligatori per als menors de 16 anys, cadascú és responsable del que fa i els xiquets han de vindre acompanyats d’algun major.

Pedro Domínguez

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here