Més Algemesí acusa al Consell de cobrar 25 milions d’interessos al riberencs per la potabilitzadora

0
311

El Consell vol fer negoci de la contaminació dels acuífers. En compte d’indemnitzar a la Ribera pels 20 anys de retard ens cobrarà 25 milions d’interessos en 40 anys

Els pressupostos de la Generalitat per a 2015 són una mostra de com el PP tergiversa i manipula la realitat convertint als ciutadans d’Algemesí en doblement víctimes de la contaminació de l’aigua. En ells la Generalitat cobra als algemesinencs i riberencs els costos de propocionar-nos aigua en condicions que substituisca l’aigua dels nostres pous que està contaminada per nitrats –i pesticides en alguns pobles- perquè des de fa decennis ni la  Conselleria de Medi Ambient ni la Confederació s’han pres la molèstia d’abordar el problema seriosament, ni de elaborar un pla de recuperació dels aqüífers.

Els algemesinencs i algesinenques som víctimes de la contaminació de l’aigua i per això durant decennis ens hem gastat centenars de milers d’euros en aigua embotellada que ningú ens ha compensat. No podem oblidar que l’accés a un aigua potable i bevible en condicions és un dret bàsic de la persona que se’ns ha negat. Però la Generalitat en compte d’indemnitzar-nos a nosaltres que som les víctimes, intenta a més, explotar-nos econòmicament.

L’operació que intenta consolidar en els pressupostos de 2015 és purament i simplement una “impost per ser víctimes”. Amb el vist-i-plau dels populars riberencs, que no han alçat la veu en senyal de protesta, vol que nosaltres mateixos paguem no sols les inversions necessàries per substituir la nostra pròpia aigua, sinó que a més vol fer negoci amb la nostra desgràcia. Portar l’aigua als pobles de la Ribera afectats li ha costat a la Generalitat 25’5 milions, xifra que deuria assumir la pròpia Conselleria i la Confederació per la responsabilitat in vigilando que té. Però no sols ens obliguen a pagar eixos milions a nosaltres, a les víctimes, sinó que ens van a cobrar un 4% anuals d’interessos pel “préstec” i acabarem pagant en 40 anys el doble, és a dir 51’6 milions. M+S ALGEMESÍ considera aquest plantejament una actitud baixa i rastrera i desconsiderada amb els ciutadans i per això la setmana vinent presentarem una moció per sol·licitar a la Generalitat que anul·le eixa taxa i assumisca el cost de les obres. Però el problema no és ja que no les vol assumir sinó que ens aplcia el tipus legal del diners (4%) quan l’euribor que és l’interés del mercat està per baix del 0’4%. Ens vol cobrar  10 vegades més del que pertocaria!

La Generalitat no és un banc que haja de fer negoci, és una administració que és responsable per omissió de la contaminació dels pous d’Algemesí i per tant deuria assumir ella almenys els costos d’inversió, assumint el ciutadà els costos de manteniment i funcionament de la planta. Però en tot cas com a administració que és deuria no cobrar interessos per una inversió que realitza. Aquesta és una agressió més que sofreix el dòcil habitant de la Ribera que per una banda cedeix aigua des d’Alarcón al mateix temps que li cobren interessos per la que ell ha de beure. I això sense entrar a considerar l’engany que suposa establir un període d’amortització d’una planta potabilitzadora de 40 anys, ja que aquesta haurà quedat obsoleta amb anterioritat i s’haurà tingut que canviar tot l’equip molt abans que pagarem novament en una nova taxa que s’inventaran.

Preparem-nos per a la propera pujada del servei. Els 31’3 cèntims que deurem pagar per cada m3 que arribe a Algemesí “en alta” no serà el preu final del m3 al consumidor, que és el que amb mitges paraules s’està intentant vendre. En l’actualitat tractar l’aigua del pou d’Algemesí i distribuir-la  a les cases ja costa exactament 31’3 cèntims. En el cas que no barregem l’aigua, sinó que substituïm per la del pou per la potabilitzadora, caldrà distribuir-la i caldrà descomptar la que es perd per fuites. Als 31’3 que costa portar l’aigua a Algemesí caldrà sumar el distribuir-la i per tant estem parlant que el preu per m3 es veura incrementat substancialment, possiblement al voltant dels 45 cèntims com a mínim, si

Fabra amb varios alcaldes en la Potabilitzadora

no assumeix el cost l’Ajuntament.

El pitjor de tot és que tot i que l’equip de govern afirma que en poques setmanes podríem rebre l’aigua, ni s’han modificat les tarifes ni se’ns ha informat del preu final del m3. Com sempre l’equip de govern oculta informació possiblement perquè ni ell mateix sap com quedarà el tema i perquè li interessa, a mig any de les eleccions, ocultar aquesta nova pujada en un servei bàsic i essencial per a la ciutadania.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here