EU insta a Bastidas a emprendre mesures per aturar la pobresa energètica

0
217

Des d’EU-Alzira tornem a instar l’equip de govern a emprendre mesures per fer front a la pobresa energètica, per donar ajuda als centenars de famílies en la nostra ciutat que tenen serioses dificultats a poder pagar les factures dels subministraments més bàsics d’aigua, llum, gas, calefacció, etc.

La pobresa energètica, que afecta especialment els domicilis amb menors o gent major, es veu agreujat per l’evolució a l’alça del rebut de la llum, que des del gener del 2014, s’ha encarit més d’un 15% (i un 80% en deu anys). En la nostra ciutat ha augmentat en més d’un 20% el nombre de famílies en risc d’exclusió social que no poden pagar, entre d’altres, el rebut de la llum o l’aigua.

Segons explica Ramón Vives, coordinador local d’EU-Alzira: “proposem a l’Ajuntament que desenvolupe un programa per combatre la pobresa energètica, amb un espai d’anàlisi i de buscar solucions sobre aquesta problemàtica amb participació dels grups municipals, els agents econòmics i socials i de les empreses distribuïdores de serveis energètics bàsics.”

Entre les mesures que hem posat damunt la taula, es trobarien:
a) Instem que les regidories de Serveis Socials i Urbanisme realitzen una primera acció duent a terme auditories energètiques en les vivendes demandants d’ajudes d’emergència social. D’aquesta manera, es podran detectar quin tipus de subministraments tenen contractats i si utilitzen sistemes poc eficients, com ara bombetes d’alt consum o estufes incandescents. En aquests casos, es proposaran alternatives i ajudes d’inversió.
b) També que per als casos més urgents s’establisca una línia d’ajudes/subvencions que dins del programa per combatre la pobresa energètica per a que les famílies amb més dificultats puguen fer front als subministraments mínims d’electricitat, gas i aigua a la seva llar.
c) De la mateixa manera, pensem que podrien organitzar-se tot un seguit de tallers didàctics als barris per explicar a la ciutadania com es llegeixen les factures, com s’han d’interpretar i, d’aquesta manera, garantir si és justa la quantitat que s’està pagant
d) Per últim, l’Ajuntament d’Alzira negociarà amb les companyies energètiques que operen a la nostra ciutat possibles solucions davant els impagaments de les famílies mancades de recursos mínims per tal d’evitar el tall del subministrament i poder garantir l’accés als consums mínims.

Des d’EU recordem que el govern del Sr. Rajoy va votar en contra de les iniciatives que, a nivell estatal i autonòmic (com s’ha fet a Andalusia), ha proposat IU: acabar amb l’actual sistema de preus i d’oligopoli energètic, una llei que garantisca uns consums mínims d’energia, uns preus socials i reduir l’IVA del 21% per als consums domèstics.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here