Compromís per l’Alcúdia demana la retirada de l’avantprojecte de les senyes d’identitat

0
415

El projecte planteja que el valencià és una llengua independent i obliga a totes les institucions, sistema educatiu o mitjans de comunicació a acceptar-lo

Ignora al Consell Valencià de Cultura i a l’Acadèmia de Cultura Valenciana i imposa un organisme inquisidor per a denunciar les actuacions que no s’ajusten al model de senyes del PP

La Conselleria de Governació acaba de presentar, el passat dimarts, l’avantprojecte de llei de senyes d’identitat rebutjat pel president del Consell Valencià de Cultura i totes les universitats valencianes.

Compromís per l’Alcúdia ha presentat una moció, que es tractarà el proper dimecres, per a demanar la retirada de l’avantprojecte de llei de Senyes d’Identitat que el conseller de Governació i Justícia va presentar el passat 24 d’octubre.

El projecte, escrit en castellà per cert, es una barreja que inclou qüestions com la gastronomia, la cultura, la llengua, els espectacles taurins o les festes i tradicions. Una llei que no té cap precedent legislatiu a Espanya, segons va reconèixer el mateix conseller.

L’avantprojecte es recolza en institucions que, com la Real Acadèmia de Cultura Valenciana o Lo Rat Penat, defensen criteris lingüístics secessionistes en completa oposició a la comunitat lingüística i científica internacional, a les que inclou en un anomenat Observatori de les senyes d’identitat mentre ignora a entitats oficials com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua o el Consell Valencià de Cultura.

Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia, qualifica aquesta iniciativa com una maniobra que intenta reviscolar els enfrontaments per temes com la llengua, per obtindre rèdits polítics en les pròximes eleccions. Es pregunta perquè no es compta amb les institucions oficials o les universitat i perquè s’exclou a entitats, vertaderament preocupats per la llengua i el País, com Escola Valenciana o Acció Cultural del País Valencià.

L’avantprojecte contempla la creació d’un anomenat «Observatorio de las señas de identidad del pueblo valenciano» del que formarien part associacions com Lo Rat Penat, la Real Academia de Cultura Valenciana o las penyes taurines, que podran «formular denuncia» per a que es lleven subvencions a qui no respecte les senyes d’identitat que apareixen en aquesta llei, entre elles la independència de la llengua.

Segons el regidor de Compromís per l’Alcúdia aquesta és una llei inquisitorial que obliga a «todas las instituciones, administraciones públicas, sistema educativo, medios de comunicación o entidades que cuenten con financión pública, a adecuar sus actuaciones al reconocimiento de la individualidad de la lengua», el que significa, en la pràctica obligar a reconèixer que el valencià és una llengua independent que no és la mateixa que es parla a altres territoris de l’Estat Espanyol».

Compromís per l’Alcúdia comparteix les afirmacions efectuades pel president del Consell Valencià de Cultura, Santiago Grisolía, que creu que aquesta llei «no té sentit» i dubta dels seus efectes a curt termini. L’últim moviment del govern de Fabra en la defensa del valencià és «un clar menyspreu» a aquesta institució, segons Grisolía, que a més, considera que el contingut de l’esborrany presentat per Català és «inadequat i no té cap sentit».

També les universitats valencianes s’han mostrat preocupades i contràries a la intenció del Govern de la Generalitat. La Conferència dels Rectors de les Universitats Públiques Valencianes considera que l’avantprojecte de llei de senyes d’identitat valencianes que ha anunciat el Consell de la Generalitat Valenciana obvia tots el dictàmens científics i, fins i tot, totes les sentències judicials que avalen la unitat de la llengua.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here